Op deze kaarten zie je waar ‘s werelds jongste en oudste bevolkingen wonen

Wat vertelt de gemiddelde leeftijd van bewoners over een land? Veel, blijkt uit een infografiek die werd samegensteld door de Amerikaanse krant Global Post, op basis van gegevens die werden verzameld uit het CIA Factbook.

1,2 miljard mensen zijn vandaag tussen de 15 en 24 jaar oud. Doch die zijn niet altijd gelijkmatig over de verschillende landen verdeeld.

In Europa mag gerust gesproken worden van een demografische tijdbom, met Duitsland, Italië en Oostenrijk die samen met Japan de top vier van oudste bevolkingen wereldwijd voor hun rekening nemen. Een bewoner van Japan of Duitsland is gemiddeld 46,1 jaar oud. Verwacht wordt dat de Duitse bevolking tegen 2060 met 19% zal krimpen tot 66 miljoen. Als gevolg daarvan verdwijnt ook veel kennis, wat het land opzadelt met tal van knelpuntberoepen.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we Afrika, dat de 15 landen met de  jongste bevolkingen herbergt: Niger voert met een gemiddelde leeftijd van 15,1 jaar de rangschikking aan, Oeganda is tweede, met gemiddeld 15,5 jaar. Ook dat heeft gevolgen want van Afrika’s 200 miljoen jonge mensen zitten er 75 miljoen zonder werk.

Volgens John Podesta, directeur van het Center for American Progress, is jeugdwerkloosheid dan ook ‘een globale tijdbom, die sociale onrust voedt en wordt gekenmerkt door discriminatie, ongelijke kansen en een zwakke economie.’

 

 

 

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20