Op 3 mei opent de meest duurzame supermarkt van de Benelux

In Goor (Overijssel) opent supermarktketen Jumbo het meest duurzame supermarktpand van de Benelux. Volgens verschillende media wordt de winkel op 3 mei geopend.

De winkel is volledig gebouwd van ecologische materialen, zoals gecertificeerd duurzaam hout. Ook wordt de energie duurzaam opgewekt. Zo heeft het gebouw een warmtepomp en wordt ook gebruik gemaakt van de warmte die vrijkomt van de koelschappen. Verder beschikt de winkel over een groen dak, waarop 360 zonnepanelen liggen.

Niet alleen de winkel zelf, ook de omgeving is zo ecologisch mogelijk ingericht. Zo is er een insectenhotel en zijn er vogelbroedkasten en ruimtes voor vleermuizen. Het gebouw zelf ligt in een relatief open gebied met veel zon. Verder staan er in de buurt meerdere oplaadpalen voor auto’s en is er een speciaal ventilatiesysteem voor een optimale luchtkwaliteit.

Al die duurzame aspecten hebben geleid tot een BREEAM-score van bijna 91 procent (uitstekend). Dat is een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van een gebouw te classificeren. Niet eerder kreeg een supermarkt in de Benelux zo’n hoge score. Uitbater Tijn Leussink is blij dat de focus ligt op circulair. “Zo hebben we veel gebruik gemaakt van materialen die, indien de winkel ooit verbouwd wordt, opnieuw gebruikt kunnen worden”, zegt hij bij RetailDetail. “Circulair noemen we dat. Zo is de ledverlichting bijvoorbeeld gemaakt van gerecycled plastic. Zo geven we materiaal een tweede leven en verminderen we afval.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20