Het is oorlog tussen Marc Van Ranst en Georges-Louis Bouchez (MR)

“Men onderschat hoe uitputtend dat is voor de mensen. Dat bombardement aan feiten, meningen en inschattingen. De ene al onheilspellender dan de ander. Een stuk motivatie gaat zo verloren”, zo taxeerde premier Alexander De Croo (Open Vld) gisteren in De Zevende Dag het mediaklimaat in tijden van pandemie.

  • En opvallend daarbij: een heuse call to action: “Ik roep álle experten op om zich in hun uitspraken op de feiten te baseren. Iedereen zou zich voorzichtiger kunnen opstellen, zowel experten als politici.”
  • Het was, na z’n oproep donderdag in de Kamer, de tweede keer dat de premier zich expliciet leek te richten tot de twee kemphanen van het moment, viroloog Marc Van Ranst en Georges-Louis Bouchez, MR-voorzitter. Die clashten beiden vorige week nog hevigonder meer over de exacte rol van de ‘experten’.
  • Voor Bouchez zijn dat ‘adviseurs’’, die betaald worden, en die gebonden zijn aan een zekere loyauteit en dus niet de beslissingen van de regering meteen na de feiten al behoren af te schieten of te bekritiseren.
  • Maar Van Ranst drukte dan weer op z’n recht om z’n mening te kunnen geven, iets wat “hij niet zou laten”. En hij wees er vrijdag in Terzake op dat hij “nog geen euro” betaald kreeg voor z’n rol van adviseur.
  • Dat wil de regering nu regelen: er komt een vergoeding voor hun adviezen. Of dat in praktijk dan betekent dat die experten hun mediaoptredens gaan minderen? Dat valt zeer te bezien. In Het Nieuwsblad laat Erika Vlieghe, de voorzitter van de GEMS, al weten “dat een vergoeding niks verandert aan onze deontologie”.
  • En kijk, vandaag weer een nieuwe dag in het oorlogje. Bouchez herhaalde vanmorgen op LN24 “dat de experten zich loyaal moeten opstellen ten opzichte van de beslissingen van de politiek”. “Ze worden betaald door de overheid, dan moeten ze zich voorzichtig opstellen.” Daarbij bevestigt hij, op Facebook, dat de experten reeds betaald worden.
  • En Bouchez kan er ook niet tegen dat de strijd wordt afgedaan als kinderlijk, een “discussie zoals in de zandbak“, noemde men het op LN24 vanmorgen. “Men vraagt van politici dat ze helder communiceren, en als we dat dan doen, zitten we in een zandbak? En de rest van het debat zit dan in de stratosfeer of zo?”
  • Van Ranst pikt het ondertussen niet dat Bouchez stelt dat hij al betaald is en eist nu excuses van Bouchez. “U liegt. Of u bent slecht geïnformeerd, en dat is even erg, want u brengt bewust schade toe aan de reputatie van de experten. Ik heb van de overheid sinds de start van 2020 nog geen euro ontvangen. Dat is oké. Daarover liegen in de media is dat niet. U mag uw excuses aanbieden.”
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20