Hoofdeconoom Wereldbank: “Oorlog in Oekraïne zal wereldwijde sociale onrust veroorzaken door voedseltekorten”

De Russische invasie in Oekraïne zou crisissen over de hele wereld kunnen uitlokken. Daarvoor waarschuwt Carmen Reinhart, hoofdeconoom bij de Wereldbank, in een interview met persagentschap Reuters. Reinhart voorspelt dat de stijgende energie- en voedselprijzen voor een globale sociale onrust kan zorgen.

Voedseltekorten

Het is een bijzonder pessimistische toekomstvoorspelling die Carmen Reinhart, hoofdeconoom bij de Wereldbank, toelicht in een interview met Reuters. Volgens Reinhart zullen de gevolgen van de Russische invasie op de rest van de wereld duidelijk voelbaar zijn, met name in het Midden-Oosten en Afrika zal de oorlog in Oekraïne pijnlijk voelbaar worden.

Reinhart wijst naar de levering van essentiële producten, zoals graan en gas, die door het conflict in het gedrang komen. Volgens Reinhart ondervinden verschillende landen in het Midden-Oosten en Afrika nu al problemen met de toelevering van voedingsstoffen. “Ik wil niet melodramatisch klinken,” zegt de econoom. “Maar het is niet vergezocht om te stellen dat voedselonzekerheden en rellen daarrond een deel van het verhaal achter de Arabische lente vormden.”

“Graanschuur van Europa”

Rusland en Oekraïne zijn beiden grote uitvoerders van tarwe, maïs, gerst en zonnebloemolie. Oekraïne heeft zelfs de reputatie om de graanschuur van Europa te zijn. Door het conflict dreigen die essentiële voedselproducten weg te vallen, wat vooral voor ontwikkelingslanden die nu al met voedseltekorten kampen, een ramp kan betekenen. Midden-Oosterse of Noord-Afrikaanse landen, zoals Egypte, zouden voor 80 procent van hun tarwe van Oekraïne en Rusland afhankelijk zijn.

Het VN-voedselprogramma waarschuwde al dat miljoenen burgers in ontwikkelingslanden dreigen te verhongeren door het stilvallen van de export uit Oekraïne en Rusland. Daarop riep het andere grote graanuitvoerders zoals Canada of Australië om delen van hun graanreserves aan het voedselhulpprogramma te doneren, of op zijn minst een kortingtarief aan te rekenen.

In januari – nog voor de Russische invasie – kwamen de wereldwijde voedselprijzen al op het hoogste niveau in tien jaar te staan. De tekorten die nu volgen, zullen die prijzen gegarandeerd nog verder de hoogte in duwen. Volgens economen zal dit overheden dwingen om meer geld uit te geven, waardoor de staatsschulden van de ontwikkelingslanden – die al torenhoog zijn – nog eens verder zullen oplopen. In landen zoals Jemen, Libanon, Tunesië en Irak maken de tarweprijzen nu al scherpe stijgingen mee.

G7-top over voed

Volgens Reinhart zijn deze signalen een voorbode van mogelijke sociale onrusten, die massale burgerprotesten kunnen uitlokken. De G7 – de groep van de zeven grootste ontwikkelde economieën – zullen vrijdag een digitale samenkomst houden om er de impact van de oorlog in Oekraïne op de globale voedselmarkten te bespreken.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.