Ook onder Trump drongen Chinese spionageballonnen luchtruim VS binnen: Pentagon gaat brokstukken niet teruggeven aan Beijing

De VS is niet van plan om de brokstukken van de Chinese spionageballon terug te geven aan Beijing. Dat zegt Defensie-woordvoerder John Kirby. Het Pentagon gaf daarnaast toe dat het niet de eerste keer was dat een Chinese spionageballon het Amerikaanse luchtruim binnendrong. Gedurende de ambtstermijn van Donald Trump zouden dergelijke spionage-instrumenten zich meerdere malen boven de VS hebben verplaatst.

Waarom is dit belangrijk?

De Chinese ballon die zich de afgelopen dagen boven de VS verplaatste heeft de relatie tussen Washington en Beijing flink verzuurd. Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft zijn bezoek aan China afgezegd. Onderwijl noemt Beijing het neerhalen van de ballon een “buitensporige reactie”.

De essentie: Volgens Defensie-woordvoerder Kirby zijn er geen plannen om de brokstukken van de ballon terug te geven aan China.

  • De ballon werd de afgelopen dagen scherp in de gaten gehouden door de Amerikaanse luchtmacht. Op zaterdag werd besloten om het gevaarte met behulp van een F-22 Raptor neer te halen, waarna het voor de Amerikaanse staat South Carolina in zee terecht kwam.
  • De Amerikaanse kustwacht heeft rond de crash site een tijdelijke veiligheidszone ingesteld. Nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan zegt dat de marine, kustwacht en luchtmacht zoeken naar brokstukken die meer kunnen vertellen over het doel van de Chinese ballon en de gebruikte technische instrumenten.
    • Hij voegde eraan toe dat het leger had geadviseerd om de ballon boven water neer te schieten, om “een grotere kans te creëren dat we het wrak effectief kunnen bergen dan wanneer het boven land wordt neergeschoten”.
  • De Amerikaanse generaal Glen VanHerck, hoofd van het North American Aerospace Defense Command, zei dat de ballon ongeveer 60 meter hoog was en dat de bevestigde apparatuur onder het gevaarte de grootte had van een klein vliegtuig.
  • De Chinese ambassade herhaalde op maandag dat de ballon een civiel instrument was dat “wetenschappelijke, voornamelijk meteorologische, doeleinden” diende en “van zijn geplande route was afgeweken”.

Ook onder Trump drongen Chinese ballonnen het Amerikaanse luchtruim binnen

Niet de eerste keer: Ook gedurende de ambtstermijn van Donald Trump (2017-2021) vlogen er drie Chinese ballonnen door het Amerikaanse luchtruim. Generaal VanHerck gaf toe dat de ballonnen door het Pentagon destijds niet werden opgemerkt.

  • De ballonnen zouden onder meer rondom militaire structuren in Texas, Florida, Hawaii en Guam hebben gevlogen.
  • VanHerck vertelde de Washington Post dat een “gat in het bewustzijn” ertoe leidde dat het Pentagon de ballon over het hoofd zag, maar dat het leger later via aanvullende operaties op de hoogte kwam van de ballonnen.
    • “Het was mijn taak om deze dreigingen te detecteren en ik moet toegeven dat we daar niet in zijn geslaagd”, aldus VanHerck.
  • Trump liet in een reactie aan Fox News weten dat de spionagevluchten “nooit hebben plaatsgevonden” tijdens zijn ambtstermijn, aangezien Beijing “ons altijd respecteerde”.
  • Twee van Trumps voormalige adviseurs, John Bolton en Robert O’Brien, vertelden Fox dat zij niet wisten dat er onder Trump Chinese surveillanceballonnen waren gedetecteerd.

Latijns-Amerika

Enkel dagen na de ontdekking van een ballon boven de VS, dook er ook een exemplaar op boven Latijns-Amerika.

  • Het Pentagon liet niet weten boven welk land het gevaarte zou zweven, maar de luchtmacht van Colombia maakte enkele uren later bekend dat het om het Zuid-Amerikaanse land ging.
    • Bogotá zei de ballon te hebben gevolgd, totdat het object het luchtruim verliet. Het voegde eraan toe dat het geen bedreiging vormde voor de nationale veiligheid.
  • Op maandag gaf Beijing toe dat de ballon “per ongeluk het luchtruim van het Latijns-Amerikaanse en het Caribisch gebied” was binnengedrongen.
    • “China is een verantwoordelijk land en heeft zich altijd strikt gehouden aan het internationale recht om alle betrokken partijen te informeren en correct te behandelen, zonder een bedreiging te vormen voor welk land dan ook”, zo liet een woordvoerder weten.

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.