Ook Italië lanceert ‘Google-taks’

Net zoals Frankrijk en Oostenrijk zal Italië vanaf volgend jaar grote techbedrijven onderwerpen aan een belasting. De Italiaanse overheid mikt op 600 miljoen euro inkomsten per jaar.

De Italiaanse minister van Economie en Financiën, Roberto Gualtieri, maakte de plannen begin oktober bekend in het parlement. Het gaat om een heffing van 3 procent op de omzet van giganten zoals Google, Amazon, Facebook en Apple (GAFA). Als een bedrijf een omzet van meer dan 750 miljoen euro draait, waarvan minstens 5,5 miljoen euro aan digitale diensten, zal de digitale taks van toepassing zijn.

Verschillende Europese landen experimenteren met of denken na over een gelijkaardige belasting. Ze pikken het niet meer dat technologiebedrijven grote winsten maken, maar slechts minieme bedragen aan belastingen betalen. Multinationals betalen nu gemiddeld 9 procent belastingen, terwijl het bij gewone bedrijven oploopt tot 23 procent.

GAFA-taks

Vaak opereren die internationale technologiegiganten vanuit landen zoals Ierland en Luxemburg. Die zijn in trek omdat ze gunstige belastingtarieven hanteren. De Europese Unie probeert dat al langer op te lossen, maar zonder succes. Het is niet evident om de lidstaten een blok te doen vormen over hoe ze de mastodonten willen belasten.

Frankrijk voerde afgelopen zomer dan maar zelf een zogenaamde GAFA-taks in. Enkele Europese bedrijven zullen die moeten betalen. Toch zijn het vooral Amerikaanse bedrijven, zoals dus Google en Facebook, die een duit in het zakje moeten doen. Volgens de Verenigde Staten viseert de taks op digitale diensten de Amerikaanse bedrijven op onrechtvaardige manier.

De Amerikaanse president Donald Trump kon daar absoluut niet mee lachen, zoals hij liet uitschijnen in onderstaande tweet. Ondertussen werken 120 landen, onder toezicht van de OESO, aan een internationale belasting. Die moet er in 2020 komen. Als dat akkoord er is, zal de Franse overheid het verschil in belastingen terugbetalen aan de bedrijven.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.