Ook Europa zet nu robots in om bejaarden te verzorgen

In Japan worden al jaren robots ingezet in de zorgsector. Het land kampt met een demografische crisis die de inzet van robots in de ouderenzorg onvermijdelijk heeft gemaakt. Maar ook Europa begint nu voor het idee warm te lopen.

Zes Europese bejaarden kregen recent een GiraffPlus robot toegewezen als deel van een experimenteel testproject van de Europese Unie. Hun woningen en lichaam werden uitgerust met bewegings-, temperatuur- en nog andere sensoren. De bedoeling is om deze zorgtechnologieën op punt te stellen zodat hoogbejaarden in de nabije toekomst meer van hun zelfstandigheid kunnen bewaren.

De sensoren voelen aan waar in het huis de bejaarde zich bevindt en wat hij of zij aan het doen is. Ze meten naast de temperatuur en de vochtigheidsgraad in huis ook de gezondheid van de bejaarde zelf. Alle informatie wordt rechtstreeks overgemaakt aan een centrale database. De robot zelf is niet autonoom, maar kan vanop afstand bediend worden door familieleden of professionele zorgverleners.

Het is het equivalent van Skype op wielen,” aldus Amy Loutfi, coördinatrice van het project. De robot kan (nog) niet op eigen initiatief zorgen voor bejaarden, maar het laat zorgverleners wel toe om ‘virtuele bezoekjes’ te maken aan hun patiënten, vanop afstand hun gezondheidstoestand in de gaten te houden en ‘live’ op de hoogte te blijven van potentiële problemen.

Het door de EU uitgeteste systeem is niet bedoeld om menselijke zorgverlening te vervangen, maar om ze te complementeren. Ook zou het gebruik van robots om persoonlijke bezoekjes te vervangen geen vervreemdend effect hebben. Loutfi: “Het doet de hoeveelheid sociale interactie niet noodzakelijk dalen. Integendeel: het maakt het gemakkelijker dan ooit om meer contact te hebben met alleenwonende bejaarden.”

Loutfi hoopt dat het systeem na de tests bij het grote publiek geïntroduceerd kunnen worden. Toch reageert men in het Westen voorlopig eerder sceptisch op het concept van robotverzorgers.

Volgens PEW vindt twee op drie Amerikanen dat een “slecht idee” en volgens een Britse enquête evolueert de technologie voor 46% van de bevolking “te snel”. Desalniettemin voorspelt de EU dat tegen 2016 de markt voor robotica in de zorgsector 13 miljard waard zal zijn. (via Vice)

Meer