El Salvador, het eerste land dat Bitcoin als wettig betaalmiddel invoert, heeft duidelijk indruk gemaakt. Van Cuba tot Honduras, van Panama tot Paraguay, veel Latijns-Amerikaanse landen bestuderen de aanvaarding van cryptomunten en willen experimenten en ad-hocwetten lanceren.
El Salvador staat op het punt Bitcoin voor dagelijks gebruik toe te staan en ook andere landen in de regio denken eraan. Op die manier willen de overheden de waardecirculatie in hun economie, die door verschillende factoren onder druk staat, nieuw leven inblazen. Ze willen ook transacties met het buitenland stroomlijnen. Dat heeft vooral betrekking op de geldoverschrijvingen van emigranten.
Niet alle burgers zijn er blij mee. In El Salvador protesteerden gepensioneerden tegen Bitcoin, omdat ze hun pensioen liever niet in de cryptomunt uitbetaald willen zien.
“La bitcoinera”
In Honduras dook de eerste bitcoinera-automaat op. Daarmee kunnen mensen Bitcoin en Ethereum kopen met de lokale munteenheid door hun ID te scannen en enkele contactgegevens in te voeren.
Volgens het plaatselijke consultancybedrijf TGU, dat de eerste automaat in de stad Tegucigalpa installeerde, zal het nieuwe geautomatiseerde systeem zo nieuwe groepen gebruikers vertrouwd maken met cryptomunten en meer veiligheid bieden bij ruiltransacties.
Op die manier hoeven gebruikers geen contant geld meer af te staan aan een derde partij, zoals tot nu toe meestal wel het geval is. Dat brengt echter nieuwe risico’s met zich mee vanwege de wijdverspreide criminaliteit.
Ook Cuba bestudeert crypto
Het laatste Latijns-Amerikaanse land dat een formele stap naar cryptocurrencies zette, is Cuba. Een resolutie die gepubliceerd werd in het Cubaanse staatsblad zegt dat de centrale bank, een orgaan dat Che Guevara oprichtte, vanaf 15 september nieuwe regels zal vaststellen voor digitale valuta.
Het besluit zou Cuba kunnen helpen cryptovaluta te gebruiken om Amerikaanse sancties te omzeilen. De sancties hebben het moeilijker gemaakt om geld tussen de twee landen te versturen en te ontvangen.
De andere landen
Panama bekijkt momenteel een wetsontwerp omtrent Bitcoin. Het ontwerp van 31 artikelen moet diverse aspecten regelen op het gebied van belastingen, de bestrijding van het witwassen van geld en technische opleidingen. Er wordt overwogen om Bitcoin en andere crypto’s te gebruiken voor dagelijkse aankopen en zelfs om belastingen te betalen.
Paraguay overweegt dan weer een wet voor miners, waar er veel van zijn in Argentinië. Daar staat president Alberto Fernandez open voor Bitcoin of een andere digitale munt, al vreest hij voor de financiële stabiliteit van de centrale bank.
Minen in Buenos Aires is redelijk goedkoop, want de energiekosten zijn er laag. En door de hoge inflatie is de Argentijnse munt alarm minder waard qua koopkracht. Wat in 2019 nog 100 peso’s kostte, zou vandaag 661 peso’s kosten, volgens de cijfers van Cointelegraph. Dit heeft veel burgers ervan overtuigd om toch te profiteren van mining, zo geld te verdienen en hun economische middelen te koppelen aan cryptocurrency.