Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Ook China wil volop inzetten op ontwikkeling schaliegas

Logo Business AM
Economie

03/09/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

China wil zijn aardgasproductie verhogen om zijn afhankelijkheid van import te verminderen. Bovendien moeten de bijkomende voorraden ook aan de groeiende vraag in de nabije toekomst kunnen antwoorden. Dat zegt een rapport van de Chinese National Energy Administration (NEA) en een onderzoekstak van de Staatsraad van China. Het land wil daarbij vooral de productie van schaliegas verhogen.

Volgens schattingen van de overheid zal het Chinese aardgasverbruik dit jaar met 10 procent groeien tot 310 miljard kubieke meter (bcm). Dat zou wel een vertraging betekenen tegenover vorig jaar, toen het land een toename met 17,5 procent kon melden.

Handelsconflict

“Toch suggereren de vooruitzichten dat de Chinese vraag naar gas tot het midden van de eeuw zal blijven stijgen,” aldus het rapport. “De cijfers van dit jaar weerspiegelen wellicht de gevolgen van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog, waardoor ook de Chinese vraag naar aardgas is vertraagd.”

“Door het handelsconflict heeft China een heffing opgelegd aan de invoer van Amerikaans gas. Door de gespannen verhouding koopt China bovendien ook niet meer zoveel Amerikaanse gas als vroeger.”

Toch zijn de verwachtingen dat China groeiende hoeveelheden gas zal blijven importeren. “In drie jaar tijd zou het land zich tot de grootste afnemer van vloeibaar aardgas (LNG) van de hele wereld kunnen ontwikkelen,” opperde consulent Wood Mackenzie in een recent rapport.

“Maar om zijn afhankelijkheid van import te verminderen, rekent China op een toename van de binnenlandse productie. Daarbij kijken de ontwikkelaars vooral naar de provincie Sichuan en het Erdos-bekken in het noorden van het land. Er zijn ook een aantal offshore-projecten gepland. China rekent erop zijn productie van aardgas op twee decennia tijd te kunnen verdubbelen.”

Uitdagingen

“De ontwikkeling van schaliegas is echter meer uitdagend gebleken dan was gehoopt,” zegt Wood Mackenzie. “De productieverwachtingen moesten dan ook naar beneden worden bijgesteld. Dit betekent tevens dat op een langere termijn op meer import zal moeten worden gerekend.

Vorig jaar produceerde China 149 miljard kubieke meter aardgas. “Over twintig decennia zal dat volume wellicht verdubbeld zijn tot 325 miljard kubieke meter per jaar,” benadrukt Xueke Wang, consultant bij Wood Mackenzie. 

Deze voorspelling is echter 39 miljard kubieke meter lager dan de vorige vooruitzichten van Wood Mackenzie. De consulent verwijst daarvoor naar de lagere opbrengsten van schaliegas en steenkoolmethaan.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks