Het koninkrijk Bahrein biedt aan een selecte groep buitenlanders uitzicht op een quasi permanente verblijfsvergunning. Op die manier wil het land gemakkelijker investeerders en talentvolle arbeidskrachten aantrekken. De houders kunnen hun visum voor onbepaalde tijd laten verlengen, op voorwaarde dat ze aan de toelatingscriteria blijven voldoen.
Door het nieuwe Golden Residency Visa Program krijgen de houders het recht om in Bahrein te werken, waarbij ze ook ongehinderd heen en weer naar buitenlandse bestemmingen kunnen reizen. Het visum omvat tevens verblijfsrechten voor naaste familieleden.
Basissalaris
Om voor een gouden visum in aanmerking te komen, moet de kandidaat minstens vijf jaar onafgebroken in Bahrein hebben gewoond. Tijdens die periode moet hij ook een gemiddeld basissalaris van minstens 2.000 Bahreinse dollar (4.640 euro) per maand hebben verdiend. De verblijfsvergunning kan voor onbepaalde tijd worden verlengd, op voorwaarde dat de kandidaat aan de toelatingscriteria blijft voldoen.
Het systeem is ook toegankelijk voor individuen die in het koninkrijk eigendommen ter waarde van minstens 200.000 Bahreinse dollar bezitten of voor gepensioneerden met een maandelijks inkomen van minstens 4.000 Bahreinse dollar.
Individuen met specifieke of hoge vaardigheden komen eveneens voor een gouden visum in aanmerking. De houders moeten negentig dagen per jaar in Bahrein verblijven om te vermijden dat hun visum zou vervallen.
Herstelplan
Het nieuwe visum werd aangekondigd als onderdeel van het economisch herstelplan dat het land heeft opgesteld. “De introductie van het gouden visum is bedoeld om investeerders aan te trekken, onze bedrijven te ondersteunen en bij te dragen aan de levenskwaliteit van de bevolking”, verduidelijken woordvoerders van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Bahrein.
“Het programma is tevens een beloning voor inwoners die gedurende vele jaren aan de economie en de samenleving van het land hebben bijgedragen.”
Bahrein heeft ruim 1,7 miljoen inwoners. Iets meer dan de helft van die bevolking bestaat uit expats, zoals ook elders in de Golfregio vaak het geval is.
Vele landen in het gebied beslissen om hun immigratieprocedures te versoepelen om gemakkelijker talent te kunnen aantrekken. Eerder maakten ook al onder meer de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Oman gelijkaardige visumregels bekend.