Ook Afrika heeft nu een hogesnelheidstrein

In Marokko wordt donderdag de allereerste hogesnelheidstrein op het Afrikaanse continent ingehuldigd. Deze Ligne à Grande Vitesse (LGV) zal de 350 kilometer die de steden Tangier en Casablanca van elkaar scheiden in iets meer dan 2 uur overbruggen. Het gaat om een halvering van de huidige reistijd.

Marokko heeft omgerekend 2,1 miljard euro in het project geïnvesteerd. De bouw van de TGV-lijn werd voor 51% gefinancierd door Frankrijk, dat via de Franse spoorwegmaatschappij SNCF, maar ook met bedrijven als Systra, Thales, Engie Ineo en Alstom partner was in het project.

De Franse president Macron wordt vandaag in Marokko verwacht, waar hij in aanwezigheid van koning Mohammed VI, de hogesnelheidslijn officieel zal inhuldigen.

Elke 10 meter LGV = prijs van een school op het platteland

De Marokkaanse spoorwegen (ONCF) vervoeren jaarlijks ruim 38 miljoen passagiers. Verwacht wordt dat hun aantal tegen 2030 zal verdrievoudigen. Daarom wordt ook werk gemaakt van een tweede spoorlijn op het zeer drukke traject tussen Casablanca en Marrrakesh.

Maar volgens critici zijn de kuststeden nu al goed bediend en zou het geld beter worden geïnvesteerd in het binnenland, waar naast de wegen ook de treinen van bedenkelijke kwaliteit zijn. Of in onderwijs, vermits voor elke 10 meter LGV op het platteland een school had kunnen worden gebouwd, aldus  Omar Balafrej van de oppositiepartij FDG.

Kritiek die niet door iedereen wordt gedeeld, vermits de Marokkanen er in slaagden de bouwkosten te beperken tot 8,5 miljoen euro per kilometer, vergeleken met de 20 miljoen die in Europa gangbaar zijn.

Niemand weet wat een ticket gaat kosten

Geheimzinnigheid hangt ook over de prijs van de vervoersbewijzen voor de splinternieuwe LGV. De regering rekent op 6 miljoen passagiers per jaar. Maar omdat niemand weet wat een ticket gaat kosten, rijst de vraag hoeveel Marokkanen zich vanaf 25 november, wanneer de LGV voor het eerst ook passagiers zou meenemen, op de trein zullen kunnen wagen. Sommige bronnen maken gewag van een premie van 30% bovenop de ticketprijs voor de conventionele treinen, maar officieel is dat nog niet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20