Kunstmatige intelligentie bestaat en zal blijven bestaan. Alleen, het heeft ook grote economische gevolgen.
In het nieuws: de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie zal sommige economieën meer ten goede komen dan andere.
- Natuurlijk zullen de meest geavanceerde economieën er het meest van profiteren. Dit zou de convergentie tussen opkomende landen en geavanceerde economieën in gevaar kunnen brengen.
De details: De Verenigde Staten staan bovenaan de lijst van landen die naar verwachting het meest zullen profiteren van kunstmatige intelligentie, volgens een onderzoek van Capital Economics, geraadpleegd door Bloomberg. Ze worden gevolgd door Singapore, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

China gaat trager
De Verenigde Staten op de eerste plaats is natuurlijk geen verrassing, gezien hun technologische kracht. De belangrijkste techreuzen zijn Amerikaans, en OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, dat de race naar AI heeft aangejaagd, heeft hoofdkantoor in Californië. Daarnaast doen bijna alle grote Amerikaanse techbedrijven, zoals Google, Microsoft en Meta, mee aan de wedstrijd.
Maar een ander land is ook zeer actief op technologisch gebied: China. Het heeft snel interesse getoond in generatieve kunstmatige intelligentie, na het succes van ChatGPT. Zal het profiteren van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie?
Volgens de studie van Capital Economics staat China niet bijzonder hoog of laag op de lijst, om twee redenen.
- Ten eerste, hoewel het land over aanzienlijke innovatiecapaciteiten beschikt en het potentieel heeft om een leider te worden op het gebied van AI, zal de greep die Peking uitoefent op technologiebedrijven ongetwijfeld de ontwikkeling ervan belemmeren. Als we ons alleen richten op innovatie, staat China op de derde plaats, achter de Verenigde Staten en Israël.
- Ten tweede zijn er spanningen met de Verenigde Staten. Vanwege de Amerikaanse beperkingen op de export van elektronische chips die nuttig zijn voor de ontwikkeling van AI, zal het “ecosysteem van AI in China zich onafhankelijk van dat in het Westen ontwikkelen,” aldus het rapport.
Een steeds diepere kloof
Aan de ene kant zou de rivaliteit tussen de Verenigde Staten en China in de race om AI positieve gevolgen kunnen hebben voor andere landen.
- “Als beide partijen proberen hun machine learning-tools eerst toe te passen om te profiteren van netwerkeffecten, zou het resultaat een snellere wereldwijde verspreiding van geavanceerde technologieën kunnen zijn,” aldus het rapport.
Aan de andere kant zal de voortdurende ontwikkeling en integratie van AI in geavanceerde economieën onvermijdelijk de snelheid vertragen waarmee de gemiddelde inkomens in opkomende markten die van ontwikkelde landen inhalen.
- De groei van India kan op korte termijn worden belemmerd door kunstmatige intelligentie. De technologie kan de groei van internationalisering van zakelijke processen vanuit ontwikkelde landen namelijk vertragen.
- Maar de impact van AI kan ook binnenlandse ongelijkheden tussen werknemers en bedrijfseigenaren versterken.
- Het onderzoek concludeert echter dat AI niet tot een permanent hogere werkloosheid moet leiden. De technologie zal zeker banen wegnemen, maar ook nieuwe creëren.
En wat betreft Europa?
Aan deze kant van de Atlantische Oceaan onderscheiden verschillende landen zich op technologisch gebied en zullen ze naar verwachting blijven uitblinken op het gebied van kunstmatige intelligentie.
- Er staan zelfs drie Europese landen in de top 5 van de lijst van landen die het meest zullen profiteren van AI, namelijk het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Zweden.
- Desondanks is Europa niet sterk vertegenwoordigd in de top van de lijst, boven China. Frankrijk en België bevinden zich enkele plaatsen onder China. Frankrijk maakt meer gebruik van AI voor innovatie dan België, terwijl België zich beter aanpast.
- Met andere woorden, Europa zal extra inspanningen moeten leveren als het niet achter wil blijven in de race om AI. (kg)