Vandaag de dag hebben veel mensen het steeds drukker en dankzij hun overvolle agenda’s vaak zelfs maar weinig tijd om boodschappen te doen of te gaan winkelen. Online winkelen, lijkt in dat soort situatie dan ook de ultieme oplossing. Maar is dat ook echt zo? Je kunt vrijwel alles wat je zou willen kopen online aanschaffen, waar en wanneer het jou het beste uitkomt. In principe hoef je, door online te gaan winkelen, je huis dus niet eens meer uit om te genieten van een heleboel voordelen. Maar online aankopen doen, kan eveneens uit de hand lopen. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk veel geld uitgeven en je bankrekening zelfs ongemerkt leegtrekken. Naast deze veel voorkomende valkuilen kun je echter ook te maken krijgen met het schenden van je privacy. Online shoppen is immers nog steeds niet volledig veilig als het gaat om de bescherming van je persoonsgegevens en je identiteit.
Online shoppen met een veilig gevoel
Over het algemeen is het van cruciaal belang dat je op je gemak voelt als je online producten gaat kopen. Maar dat wil echter niet zeggen dat je, zonder eerst goed te weten waar je mee bezig bent, op de button “kopen” dient te klikken. Je moet je dan ook absoluut eerst bewust worden van de meest voorkomende fouten die gemaakt worden tijdens het online shoppers. Wellicht nog belangrijk is om erachter te komen hoe je deze fouten kunt voorkomen. Pas vanaf dat moment kun je probleemloos op jacht gaan naar dat ene specifieke product en het binnenhalen van het meeste voordeel.
De meest gemaakte fouten tijdens het online shoppen
Om je volkomen veilig te voelen tijdens het online shoppen, zal het van groot belang zijn dat je veel gemaakte fouten kunt herkennen, en uiteraard ook weet hoe je deze kunt omzeilen.
Het opslaan van persoonlijke gegevens
Het opslaan van je persoonlijke gegevens lijkt op het eerste gezicht vast heel erg handig. Je hoeft immers niet elke keer, dat je online aankopen wilt doen, opnieuw in te loggen bij je favoriete webshop. Toch zitten er een aantal haken en ogen hieraan. Denk maar eens aan de mogelijkheid dat een ander je persoonlijk account weet te hacken en op die manier in staat is om op jouw naam een bestelling te plaatsen. In het meest ongunstige geval kan er dan eveneens gebruik worden gemaakt van de eerder ingevoerde kredietkaartgegevens zodat het lijkt alsof je ook de bestelde artikelen hebt betaald. Gelukkig ben je in dit laatste geval vaak verzekerd en zal de webshop of de kredietkaartmaatschappij je je geld teruggeven zodra de frauduleuze transactie op tijd aan het licht komt en wordt gemeld.
Je zult dus het gemak van het opslaan van je persoonlijke gegevens voor aankopen in de toekomst dan ook goed af dienen te wegen tegen de talloze risico’s die hieraan verbonden zijn. Niet alleen kan je persoonlijke account doelwit zijn van een hacker, maar ook de volledige website van de online winkel. In dit laatste geval kunnen alle account gegevens van klanten in handen vallen van kwaadwillende personen. Door de gegevens van je persoonlijk account op te slaan, zul je dan ook veel kwetsbaarder zijn voor identiteitsfraude en mogelijk nog een heleboel andere manieren van misbruik van je persoonlijke gegevens.
Bovendien zul je, vanuit een persoonlijk financieel oogpunt, waarschijnlijk veel eerder geneigd zijn om geld uit te geven op het moment dat je kredietkaartgegevens al aan je persoonlijk account toe zijn gevoegd. Je kunt dus in slechts een paar klikken een product bestellen zonder je af te vragen of je dit werkelijk nodig hebt en of je het ook echt kunt veroorloven. Wanneer je daarentegen eerst je kredietkaart voor de dag moet halen en vervolgens de nummers handmatig in moet typen, dan zul je meer tijd hebben om de potentiële aankoop nog een keer te overwegen. De kans dat je zo iets koopt dat je niet echt nodig hebt, of je eigenlijk niet kunt veroorloven, zal een stuk kleiner worden.
Hoewel het vaak een goed idee zal zijn om een account te openen met een unieke gebruikersnaam en wachtwoord, is het absoluut af te raden om informatie met betrekking tot je kredietkaart op te slaan op de website van een online winkel, ongeacht hoe veilig deze website en de gebruikte procedure er ook uit mogen zien.
Geen prijzen vergelijken bij andere aanbieders
Niemand staat er echt om te springen om meer te betalen voor hetzelfde product bij een onbetrouwbare winkel op het moment dat er ook een betrouwbare aanbieder op een geringe afstand aanwezig is. Vandaag de dag nemen klanten echter vaak niet voldoende de tijd om tijdens het online shoppen ook prijzen te gaan vergelijken bij andere aanbieders.
Door het product in een zoekmachine, zoals Google, in te voeren kun je al snel de prijzen bij verschillende fysieke- en online aanbieders gaan vergelijken. Op die manier kun je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken. Hierbij mag je echter niet vergeten dat de verschillende aanbieders niet alleen uiteenlopende prijzen kunnen hanteren, maar dat ook bijvoorbeeld de kosten voor de verzending van het product en de retourvoorwaarden per bedrijf sterk kunnen verschillen. Dit neemt overigens niet weg dat je door de prijzen van een product te vergelijken een prima manier is om een online shopping avontuur te beginnen.
Winkelen zonder gebruik te maken van voordeelbonnen en -codes
Voordeebonnen en –acties zijn een geweldige manier om geld te kunnen besparen, tenminste als je bereid bent om het benodigde voetenwerk uit te voeren. De het gros van de online winkels bieden aan hun klanten immers de mogelijkheid om zo extra voordeel binnen te halen. Het kan voor een klant echter wel wat zoekwerk betekenen om de beste aanbiedingen en kortingen te vinden. Sommige webwinkels maken het hun klanten bovendien bijzonder makkelijk door de benodigde voordeelcodes bovenaan hun website te plaatsen. Wanneer dat niet het geval is, dan is er nog geen man overboord omdat er nog een aanzienlijk aantal hulpmiddelen voor hen voor handen is om dit uit te pluizen.
Zo zijn er speciale websites waarop je de meest recente voordeel- en kortingscodes kunt vinden van een groot aantal online bedrijven. Het enige wat de klant dus hoeft te doen voor dit extra voordeel is de betreffende code te kopiëren en plakken op het moment dat er tijdens het online shoppen af moet worden gerekend. Om erachter te komen of een bepaalde webshop een voordeelcode heeft die je zou kunnen gebruiken, dan kun je deze eenvoudig vinden door de naam van de winkel samen met de zoekterm voordeel- of actiecode in te voeren. Door op zoek te gaan naar een dergelijke code is het namelijk kinderspel om veel geld te besparen. Binnen hooguit een paar minuten kun je het voordeel namelijk bijna moeiteloos binnenhalen.
De bijkomende verzendkosten vergeten
Vergeten dat er vaak verzendkosten komen kijken bij het online shoppen, kan betekenen dat je veel meer geld uit moet geven dan je aanvankelijk dacht. Op het moment dat je online naar bepaalde producten zoekt, dan moet je ervoor zorgen dat je de resultaten te zien krijgt, die gebaseerd zijn op de prijs vermeerderd met de verzendkosten. Pas dan zul je de meest accurate mogelijk eruit kunnen halen. Verder dien je altijd na te gaan wat de individuele aankoopvoorwaarden zijn, in het bijzonder op het ogenblik dat je een product vanuit het buitenland laat verzenden. De internationale verzendkosten kunnen namelijk fors oplopen. Je doet er zelfs vaak goed aan om altijd na te gaan of je het betreffende product ook kunt kopen bij een online winkel die minder, maar beter nog helemaal geen, verzendkosten in rekening brengt.
Tijdens je speurtocht is het verder aan te bevelen om te achterhalen welke voorwaarden er door een webshop worden gesteld aan een retourzending: Het is zaak om te weten te komen wie er verantwoordelijk zal zijn voor de kosten die een retourzending met zich mee zal brengen. Indien de retourkosten ook door de klant betaald dienen te worden, dan is het noodzakelijk om deze kosten op te tellen bij de totale prijs van de aankoop. Een andere oplossing is uiteraard op zoek gaan naar een webwinkel die gunstiger voorwaarden hanteert ten aanzien van het terugsturen van gekochte producten.
De retourvoorwaarden niet goed doorlezen voor het doen van een online aankoop
Het is altijd van groot belang dat je de retourvoorwaarden goed doorleest op het moment dat je online gaat shoppen. Hierbij is het niet alleen belangrijk om te weten welke partij financieel verantwoordelijk is voor een retourzending, maar ook dien je te achterhalen hoelang de termijn is waarbinnen je een product terug kunt sturen, en natuurlijk ook of er nog extra kosten, zoals een administratieve vergoeding, aan de retourzending zijn verbonden.
In sommige gevallen kan het terugsturen van een online product zo duur zijn dat het eigenlijk voordeliger zal zijn om het verlies gewoon op de koop toe te nemen. Het product dat niet naar wens is, kun je dan bijvoorbeeld doneren aan iemand die het wel kan gebruiken, of zelfs afgeven bij een plaatselijk goed doel. Nog beter is het om je niet in een dergelijke positie te manoeuvreren en dus voor de aankoop alle relevante informatie goed door te nemen.
Niet lezen van klantbeoordelingen en reviews
Klanten zullen, na een negatieve- of positieve ervaring met een bepaald product en/of webshop een eerlijke beoordeling kunnen geven. Het internet kan dan ook een zeer nuttig klankbord zijn waar potentiële kopers ook terechtkunnen om, aan de hand van recensies en beoordelingen, beter bepalen of ze de koop daadwerkelijk door willen laten gaan. Door klantbeoordelingen en reviews te lezen zul je namelijk een beter beeld van de kwaliteit van een product kunnen vormen, dan alleen af te gaan op de vaak gelikte verkooppraatjes en reclames van de verkoer zelf.
Online zijn er echter een enorm aantal beoordelingen en reviews te vinden, waardoor je dus een beetje overweldigd kunt worden. Om dit te voorkomen, kun je echter reviews lezen die een middelmatige score hebben gekregen. Vaak worden in deze beoordelingen namelijk niet alleen de positieve-, maar ook de negatieve kanten van een product of webwinkel aan het licht gebracht. Erg positieve beoordelingen kunnen daarentegen op zijn geblazen, terwijl uitermate negatieve reviews soms als een vorm van rancune worden geplaatst.
Een openbaar WiFi-netwerk gebruiken voor online shopping
Online winkelen via een openbare WiFi-netwerk, zoals in een café, lijkt op het eerste gezicht misschien een goede manier om wat verloren tijd te doden. Je dient echter altijd uiterst voorzichtig te zijn als je dit doet. Er kan immers informatie via een onveilige openbare verbinding op worden gepikt door een hacker. Indien je op een veilige manier een online aankoop wilt doen, dan wacht je bij voorkeur tot je thuis bent en dus op je eigen netwerk verder kunt gaan. Zo weet je immers zeker dat bijvoorbeeld je persoonlijke- en je kredietkaartgegevens langs een veilige weg worden verzonden.
Dit geldt eveneens voor het inloggen op je online bankaccount, of andere persoonlijke gegevens die je digitaal wilt versturen. In alle gevallen die je dit soort informatie via een beveiligde website of -verbinding te verzenden om er zeker van te zijn dat je jezelf en je privacy niet in gevaar zult brengen.
Gebruikmaken van een pinpas voor de betaling van online aankopen
Om er zeker van te zijn dat hackers niet je bankrekening leeg kunnen trekken, indien ze onverhoopt je persoonlijke gegevens te pakken hebben gekregen, kun je beter een aparte kredietkaart gebruiken, die je speciaal voor het online shoppen gebruikt. Elke potentiële hacker zal dan alleen toegang hebben tot deze ene rekening. Als de gegevens die je gebruikt bij een pin-betaling in verkeerde handen vallen, dan is het een stuk lastiger om het verloren geld terug te krijgen. Bovendien kunnen hackers zich gemakkelijk toegang verschaffen tot het geld op je bankrekening waarvan je de gegevens achter hebt gelaten tijdens de online betaling. Bij een kredietkaartbetaling hoeft je daarentegen alleen maar tijdig de fraude met je gegevens te melden.
Je kunt jezelf een heleboel frustratie en moeite besparen door een kredietkaart met een beperkt limiet te gebruiken voor het online shoppen. Door de schuld, die je op deze manier bij de kredietkaartmaatschappij op hebt gebouwd, elke maand direct af te betalen, zul je bovendien niet met hoge rentekosten te maken krijgen. Op deze manier kun je niet alleen op een prima manier je bankrekening beschermen, maar eveneens een positieve kredietscore opbouwen.
Een bestelling plaatsen op een onbetrouwbare- of onbekende website
Voor een bepaald product, kunnen soms wel honderden online verkopers moeten concurreren om je als klant binnen te halen. Maar helaas zijn niet alle online winkels hetzelfde, en sommige websites kunnen ronduit vaag of onbetrouwbaar over komen. Indien je dan ook niet voldoende de tijd neemt om website te controleren op referenties ten opzichte van de algemene reputatie, maar zeker ook de veiligheid, dan moet je daar in de meeste gevallen achteraf een hoge prijs voor betalen. Zo kunnen bijvoorbeeld op dergelijke websites je kredietkaartgegevens worden gestolen en vervolgens in worden gezet bij frauduleuze betalingen van online aankopen.
Om jezelf te beschermen tegen deze narigheid, zijn er een paar stappen dat je dient te volgen:
- ga op zoek naar reviews die je informatie kunnen verstrekken over de reputatie van de online verkoper en lees deze aandachtig door
- Indien er (nog) geen beoordelingen of reviews te vinden zijn, dan moet je zeker op je hoede zijn dit zou immers een nieuwe webpagina kunnen zijn van een webshop die in het verleden regelmatig negatieve beoordelingen en reviews heeft gekregen.
- bij het invoeren van de gegevens ten behoeve van de online betaling moet er aan het begin van de URL van de website geen “http” meer te zien zijn, maar wel “https” om er zeker van te zijn dat je betaald door middel van een beveiligde verbinding.
Door altijd te kiezen voor een vertrouwde webwinkel en verkopers, zal de kans een stuk kleiner zijn dat je gegevens in verkeerde handen vallen en worden misbruik. Bij een onbekende verkoper die pretendeert alleen producten tegen absolute bodemprijzen aan te bieden, loop je dit risico echter wel zodat je deze beter direct links kunt laten liggen. In plaats van de kiezen voor de allerlaagste prijs, kun je in dit geval beter gaan voor extra zekerheid en veiligheid.
Aanmelden voor actie- of voordeele-mails
Door je aan te melden voor actie- of voordeele-mails van een webshop of andere online verkoper, kun je gemakkelijk ten prooi gevallen aan kwaadwillenden. In de regel ben je voor deze e-mails aangemeld:
- automatisch tijdens het aankoopproces,
- doordat je daar zelf voor hebt gekozen, bijvoorbeeld om een korting op een bestelling te kunnen krijgen.
Het gevolg van een aanmelding voor dit soort mails is echter dat je vaak bijna dagelijks e-mails toegestuurd krijgt met aankondigingen van de meest fantastische acties en kortingen. Dergelijke e-mails kunnen dan ook behoorlijk verleidelijk zijn en je soms zelfs daadwerkelijk aanzetten om meer geld uit laten geven. Het sluwe plan van de verkoper is er immers op gericht om zoveel mogelijk te verkopen, en dus ook zoveel mogelijk geld binnen te harken.
Om van dit probleem verlost te worden, dien je jezelf dan ook zo snel mogelijk af te melden voor dit soort e-mails. Vaak staat er in de e0mail zelfs een link die je voor dit doel kunt gebruiken. Op het moment dat je deze e-mails wel wilt ontvangen, dan doe je er verstandig aan om hiervoor een apart e-mailadres voor te gebruiken. Door alleen zo nu en dan de hierop binnengekomen e-mails te checken, zul je minder snel geneigd zijn om onnodig veel geld uit te geven.
Vooraf de maattabel niet controleren
Als je kleding of schoenen online wilt gaan kopen, dan moet je je bewust zijn van het feit dat elke verkoper, merk en model mogelijk een andere maat heeft. Je kunt er dus niet blindelings van uitgaan dat je een bepaalde maat hebt, en dat elk product met die maat je ook echt gaat passen. Het controleren van de maattabellen die door de meeste webshop worden aangeboden, zal je vaak een beter idee geven van de eventuele afwijking in de maten van bepaalde kleding of schoenen. In plaats van klakkeloos je kleding- of schoenmaat in te voeren, kun je dan bestellen op basis van metingen en deze eerst vergelijken met maten in de matentabel.
Aanmelden voor een gratis proefproduct
Een gratis proefperiode voor een webshopaccount klinkt voor de meeste mensen waarschijnlijk als muziek in de oren, in het bijzonder als dit betekent dat je bepaalde extraatjes kunt ontvangen, zoals een gratis verzending en kortingen op bepaalde producten. Op het moment dat je je echter aanmeldt voor een dergelijk account, dan moet je altijd vergewissen dat je ook echt te maken hebt met gratis producten, zonder allerlei addertjes onder het gras, zoals hoge verzendkosten of de verplichting om periodiek bepaalde producten af te nemen.
Sommige gratis proefproducten zullen verder alleen worden verstrekt op het moment dat je je kredietkaartgegevens achterlaat. In dat geval dien je, zelfs als de verkoper belooft dat er geen kosten in rekening gebracht zullen worden, doe je er toch goed aan om deze dienst te annuleren ruim voordat de proefperiode zal eindigen. Helaas zullen er altijd verkopers blijven die het je behoorlijk lastig zullen maken om dit soort accounts op te zeggen. Ze zullen je dan dus praktisch dwingen tot het afsluiten van een langlopend lidmaatschap. Beter laat de voordeelacties en e-mails links liggen als je er geen goed gevoel bij hebt, of als deze eruit zien als een val. Er zijn immers nog talloze webshops en online verkopers die je wel betrouwbare aanbiedingen en voordelen kunnen bieden, zonder dat je je daar eerst voor in hoeft te schrijven.
Conclusie
Online shoppen wordt door een heleboel mensen beschouwd als een reis door een wereld van kortingen, oneindige selectiemogelijkheden en het gemak van aankopen. Toch kan online winkelen ook erg gevaarlijk zijn. Niet alleen kunnen je identiteit of budget ernstig in gevaar worden gebracht, maar ook kunnen de gevolgen vergaand en langdurig zijn. Door alle beschikbare manieren te gebruiken om aanbiedingen en kortingen te vinden, zul je er ook in kunnen slagen om een bepaald product tegen de beste prijs te krijgen. Je moet er echter wel altijd aan denken dat je dit veilig doet en dat bepaalde minder doordachte acties ernstige gevolgen met zich mee kunnen brengen.