Ongeziene hittegolf Spanje, recordtemperatuur van 47,4 graden gemeten

In de Spaanse gemeente Montoro, in de regio Andalusië, steeg het kwik zaterdag tot 47,4 graden Celsius, zo meldt de Spaanse weerdienst AEMET. Het zou wel om een voorlopig meetresultaat gaan, die nog moet worden bevestigd.

Indien de temperatuurmeting bevestigd wordt, evenaart die het nationale record uit 2017 van 46,9 graden.

Honderden bosbranden

De recordtemperatuur moet nog worden bevestigd nu verschillende landen in Zuid-Europa te kampen hebben met gevaarlijke warmteniveaus.

Volgens Dominic Roye, een klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Santiago de Compostela, heeft hete lucht uit de Saharawoestijn de hitte van de laatste dagen gebracht en honderden bosbranden in mediterrane landen aangewakkerd.

“De hittegolf die we nu meemaken is zeer extreem en veel mensen zeggen dat het normaal is, omdat we in de zomer zijn. Maar dat is het niet, niet zo heet”, zei hij aan Sky News.

Italië en Portugal

In Italië werd deze week bij Syracuse op het eiland Sicilië ook een nationaal record verbroken. Het werd er 48,8 graden.

Italië heeft zestien steden op rood alarm gezet wegens gezondheidsrisico’s en Portugal heeft 75 procent van zijn regio’s gewaarschuwd voor een “aanzienlijk verhoogd risico” op bosbranden.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20