Tijdens het debat in de Kamer rond het nieuwe regeerakkoord is nog maar eens duidelijk geworden dat er binnen de nieuwe regering nog geen consensus is over het verlengen van de termijn voor abortus. Het onderwerp dreigt daardoor opnieuw lang een schaduw te werpen over Arizona, zoals ook bij Vivaldi het geval was.
Key Takeaways
- Het regeerakkoord van de regering-De Wever is opvallend vaag over het optrekken van de termijn voor abortus.
- Er wordt gesproken over het aanpassen van de huidige wetgeving na “consensus tussen de meerderheidspartijen”. Achter de schermen blijkt echter dat zo’n consensus nog ver weg is.
- Tijdens het Kamerdebat werd het onderwerp dan ook afgewimpeld door N-VA-fractievoorzitter Axel Ronse. Hij verwees de vragen daarover door naar het themadebat.
We gaan eerst even terug naar vrijdagavond 31 januari. De onderhandelaars van N-VA, Vooruit, MR, cd&v en Les Engagés hoopten toen om 18 uur een akkoord te hebben. Die deadline werd niet gehaald, waarna het even zeer spannend was. Uiteindelijk kwam rond 20 uur dan toch het nieuws dat er een akkoord gevonden was over de supernota. Enkele de zogenaamde ethische thema’s moesten toen nog besproken worden. Iets meer dan uur later trok formateur Bart De Wever (N-VA) dan toch met een akkoord naar de koning.
Wie er nu het regeerakkoord op nakijkt, merkt al snel op dat niemand in dat laatste uur de onderhandelingen wilde laten stranden over het thema abortus. “We zetten het maatschappelijk debat rond de vrijwillige zwangerschapsafbreking verder op basis van het rapport van het expertencomité. Na consensus tussen de meerderheidspartijen, passen wij de huidige abortuswetgeving aan”, valt daarin namelijk zeer vaag te lezen.
Twaalf, veertien of achttien weken?
Heel de situatie maakt pijnlijk duidelijk dat er binnen de Arizona-partijen geen consensus is over de abortustermijn. Die bedraagt momenteel twaalf weken. Vooruit pleit er al langer voor om die termijn op te trekken tot achttien weken en verwijst daarmee naar de ‘wetenschappelijke consensus’. Het expertencomité, waarvan sprake in het regeerakkoord, had het namelijk ook over achttien weken. Vooruit krijgt daarbij ook de steun van de MR.
Cd&v liet echter al meermaals verstaan niet verder te willen gaan dan veertien weken. Volgens hen zijn er studies die aantonen dat er vanaf dan pijnprikkels kunnen worden waargenomen, waardoor dat een rode lijn is voor de christendemocraten. N-VA steunt hen daarin grotendeels.
Debat in de Kamer
Die “consensus tussen de meerderheidspartijen” is dus allesbehalve vanzelfsprekend. Dat bleek ook tijdens het debat in de Kamer woensdag. Daar vroeg Stefaan Van Hecke (Groen) of er concrete afspreken waren rond abortus. Katja Gabriëls (Open Vld) stelde dan weer voor om het parlement vrij te laten, beslissen over abortus.
Fractieleider Axel Ronse (N-VA) wimpelde beide zaken af en verwees naar de afspraken in het regeerakkoord. Verdere vragen errond zijn volgens hem voor het themadebat.