Ondraaglijke hitte: warme Afrikaanse lucht doet Europa koken

Europa gaat gebukt onder een loodzware hitte, waarbij een stroom warme Afrikaanse lucht tot recordtemperaturen leidt. Onder meer op het Iberische schiereiland werd gewag gemaakt van temperaturen tot 47 graden Celsius, maar ook in de rest van Europa werden extreem hoge temperaturen opgetekend.

Zelfs in Polen werden onder invloed van de hete Afrikaanse lucht, afkomstig uit de Sahara, temperaturen tot 34 graden Celsius geregistreerd. De aanhoudende warmte heeft op het hele Europese continent voor problemen gezorgd, waarbij de bevolking vaak aangeraden werd binnen te blijven, maar ook de brandweer diende op te treden voor de bestrijding van branden en de ondersteuning van de watervoorziening.

Record

“Spanje en Portugal kunnen mogelijk de hoogste temperaturen bereiken die ooit op het Europese continent werden genoteerd,” suggereerde Luke Miall, meteoroloog bij het Britse Met Office. “Het is niet onmogelijk dat het huidige record van 48 graden Celsius, dat in 1977 in de Griekse hoofdstad Athene werd geregistreerd, zal worden gebroken.”

Miall verwijst voor het fenomeen naar een aanhoudend gebied van hogedruk, waarbij de voortdurend blauwe lucht en een opgewarmde bodem voor een dagelijkse opbouw van de temperaturen zorgen en waardoor uiteindelijk recordniveaus worden bereikt.

De Europese zomerhitte heeft ook Zweden niet ongemoeid gelaten. De temperaturen zijn zo hoog opgelopen dat de gletsjer op de berg Kebnekaise is beginnen te smelten. Daardoor is ook het hoogste punt van het land van plaats veranderd. De Kebnekaise heeft immers twee pieken. De zuidelijke piek, bedekt met een gletsjer, reikte tot een hoogte van 2.097 meter.

De noordelijke piek bleef daar twintig centimeter onder. Tijdens de maand juli heeft de gletsjer op de zuidelijke piek echter onder invloed van de warmte vier meter sneeuw verloren. Daarmee is nu de noordelijke piek van de Kebnekaise het hoogste punt van het land. De zuidelijke gletsjer heeft de voorbije twee decennia twintig meter verloren.

Supermarkt

Ook in Finland heeft de warmte voor opmerkelijke situaties gezorgd. De Finse woningen zijn immers ontworpen om weerstand te bieden aan extreme koude, maar zijn daarentegen niet voorzien op uitzonderlijk hoge temperaturen. Weinig Finse woningen zijn met airconditioning uitgerust. Dat probleem heeft heel wat gevolgen voor de Finse nachtrust.

Dat zette de uitbater van een filiaal van de keten K-Supermarket in de hoofdstad Helsinki aan om omwonenden uit te nodigen in de gekoelde ruimte van de winkel te overnachten. Evira, het Finse agentschap voor de voedselveiligheid, gaf zijn toestemming aan het initiatief van de supermarkt, dat op een massale reactie kon rekenen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20