Onderzeese kabels vormen de hoeksteen van het globale internetverkeer: ooit saaie materie maar nu economische en strategische troeven

Oceanen herbergen een kritieke infrastructuur die de hoeksteen vormt van ons wereldwijde internetverkeer, waarbij geopolitieke en economische belangen steeds meer vervlochten raken met deze onderzeese netwerken.

Waarom is dit belangrijk?

Deze transformatie benadrukt de toenemende relevantie van onderzeese kabels in wereldwijde machtsevenwichten, waarbij datastromen en technologische superioriteit centrale thema's worden in internationale relaties.

In het nieuws. Onderzeese datakabels, verantwoordelijk voor bijna 99 procent van het intercontinentale internetverkeer, zijn uitgegroeid tot kritieke assets in de digitale economie en geopolitiek, schrijft The Economist.

  • Volgens TeleGeography, een onderzoeksbureau, omvat het huidige netwerk van actieve of geplande onderzeese kabels meer dan 1,4 miljoen kilometer, elke kabel bestaat uit 12 tot 16 glasvezeldraden, ongeveer zo breed als een tuinslang en ligt op een gemiddelde diepte van 3.6
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer