Samengevat. Een recente enquête van Iposo in zeven landen onthult een complexe verhouding tussen burgers en democratie. De meerderheid voelt zich ontevreden over de werking van de democratie, en velen zien de economie als oneerlijk bevooroordeeld ten gunste van rijken en machtigen. Tegelijkertijd groeit de bezorgdheid over klimaatverandering en de noodzaak voor regeringen om actie te ondernemen.
Ondanks optimisme over 2024 is er een groeiende roep om radicale veranderingen in politieke systemen

Waarom is dit belangrijk?
Deze bevindingen wijzen op een diepgaande onrust onder burgers over de werking van democratische systemen en economische ongelijkheid. Dit heeft potentieel verstrekkende gevolgen voor politieke stabiliteit, maatschappelijk vertrouwen, en beleidsvorming, met name in relatie tot milieukwesties.Optimisme neemt toe
In het nieuws. In landen zoals de VS, Frankrijk en Italië ervaart meer dan de helft van de burgers ontevredenheid over de democratie.
- Een meerderheid in bijna alle onderzochte landen ziet de economie als oneerlijk, voornamelijk ten voordele van de elite.
- Er is een stijgende bezorgdheid over klimaatverandering, vooral in China, waar men vreest voor meer extreme weersomstandigheden en natuurlijke rampen.
- Maar… Over het algemeen lijkt het optimisme voor het komende jaar toe te nemen:
- 70% denkt dat 2024 een beter jaar wordt dan 2023. Dit is 5 procentpunten meer dan in 2022, toen het optimisme daalde tot een dieptepunt.
- Over het geheel genomen is de verbetering van het optimisme het grootst in landen in Europa, met name in Polen, Spanje, Groot-Brittannië (11 punten hoger) en Zweden (12 punten hoger), wat de tekenen van economisch herstel weerspiegelt die in 2023 in Europa worden waargenomen.
- 50% verwacht dat de wereldeconomie in 2024 sterker zal zijn dan in 2023. Het optimisme voor de wereldwijde economische vooruitzichten is met 4% gestegen ten opzichte van 2022.

Radicale veranderingen graag!
Zoom In. In Frankrijk en de VS gelooft respectievelijk 73% en 70% dat de democratie erop achteruit is gegaan.
- Twee derde van de Amerikanen (67%) vindt dat de economie gemanipuleerd is in het voordeel van rijken.
- In China verwacht 83% dat de regering strengere doelen zal stellen voor de vermindering van koolstofemissies.
Zoom out. Deze trends weerspiegelen een wereldwijde bezorgdheid over politieke en economische systemen en hun vermogen om effectief te reageren op hedendaagse uitdagingen, zoals klimaatverandering.
- De resultaten tonen een groeiende roep om radicale veranderingen in politieke systemen, met een bijzondere nadruk op milieubeleid en duurzaamheid.