Ondanks dalende verkoop zitten de vastgoedprijzen aan de kust in de lift

Het aantal vastgoedtransacties aan de kust is fors gedaald, leert de nieuwe Kustbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Ondanks de tanende vraag, blijven de prijzen stijgen. De verkopers hebben geduld. Ze wachten liever op geschikte kopers in plaats van de vraagprijs te verlagen.

In het nieuws: Fednot tekende een forse terugval op van het aantal vastgoedtransacties aan de kust.

  • In vergelijking met 2022 werden er vorig jaar 19,9 procent minder woningen verkocht.
    • Die daling is forser dan in de rest van Vlaanderen. In heel Vlaanderen kromp de verkoop vorig jaar met bijna 17 procent.
    • Als we enkel naar West-Vlaanderen kijken, is het aantal transacties met 18,4 procent afgenomen.
  • Uiteindelijk was de kust vorig jaar goed voor 7 procent van alle Vlaamse vastgoedtransacties.  
    • Zowat een derde (33,2%) van de transacties in West-Vlaanderen werd afgesloten aan de kust. 
    • Oostende had in 2023 het grootste marktaandeel (18,1%), gevolgd door Knokke (15,6%) en Koksijde (13,7%).
  • “In de coronajaren werd er enorm veel gekocht aan de kust. Intussen is er sprake van een afkoeling van de markt qua aantal verkopen. In 2023 waren er 1.467 minder verkopen in vergelijking met 2022″, verduidelijkt Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be.

Toch geen dalende prijzen

Opgemerkt: Ondanks de forse daling van het aantal verkopen, stijgt het prijskaartje van een woning of appartement aan de kust verder.

  • De gemiddelde prijs voor een appartement aan de kust klokte in 2023 af op 318.446 euro. In vergelijking met 2022 ging het om een prijsstijging van 7,1 procent.
    • Op 5 jaar tijd werd een kustgemeente zelfs 22,1 procent duurder. Indien we rekening houden met het verschil in inflatie in de periode 2019-2023, gaat het om een reële prijsstijging van 5,3 procent.
    • De cijfers van Fednot tonen ook aan dat een kustappartement vorig jaar gemiddeld 20,3 procent duurder was dan een appartement in het binnenland.
    • Voornamelijk het prijskaartje van een appartement aan de dijk is fors de hoogte ingeschoten. Vorig jaar betaalde je daar 397.080 euro voor, wat 14 procent meer was dan in 2022. In dat jaar was de prijs van een dijkappartement wel gedaald met 5,2 procent.
  • Waarom stijgen de prijzen alsnog? “In tegenstelling tot wie zijn vaste verblijfplaats van de hand doet, zitten de verkopers van een kustappartement niet op een wipstoel”, verduidelijkt van Opstal tegenover HLN.be. “Als ze dit jaar geen koper vinden voor hun tweede verblijf, zakken ze graag nog eens een zomer naar zee af en zien ze wel wat volgend jaar brengt. Ze schieten niet in paniek en zullen alleen verkopen als er een bod binnenkomt dat in hun ogen correct is.”

Ook dit nog: De prijs van een appartement met 1 slaapkamer is vorig jaar gedaald met 2,7 procent in vergelijking met 2022. “Dergelijke appartementen lagen de afgelopen tijd wat minder goed in de markt”, aldus de woordvoerder van Fednot.

  • Ter vergelijking: De prijs van een appartement met 2 slaapkamers steeg tijdens diezelfde periode met 5,3 procent. De prijs van appartement met 3 slaapkamers klom het meest: +28,5 procent.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.