Omzet Hema komt weer op gang

De winkelketen Hema, die begin deze maand nog voor het faillissement vreesde, komt stilaan weer boven water. In Nederland wordt er weer meer verkocht, zowel online als in fysieke winkels, en in het buitenland mogen de eerste winkels weer open.

Dat schrijft de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad op basis van een brief van Hema aan zijn obligatiehouders.

Drie weken geleden vreesde de winkelketen, bekend van haar Jip en Janneke-producten, nog voor haar voorbestaan. Door de coronacrisis was de omzet in Nederland met een derde gekrompen en waren alle buitenlandse winkels gesloten. Topman Tjeerd Jegen stuurde daarop een brief naar de eigenaars van Hema-panden met de vraag om maar de helft van de huur te mogen betalen in april en mei. Dat mocht, waardoor het bedrijf heel wat geld uitspaarde.

Schulden

Maar nu blijkt de winkel weer aantrek te hebben. In Nederland, waar de keten driekwart van haar omzet haalt, is de verkoop de afgelopen weken ‘significant’ gestegen en in Duitsland mogen de winkels vanaf maandag weer open. Hema verwacht dat België, Frankrijk en Spanje snel zullen volgen. De onlineverkoop is dan weer verdrievoudigd sinds een jaar. Dat schrijft het bedrijf aan zijn obligatiehouders.

Wat Hema nog wel steeds boven het hoofd hangt, is een enorme schuldenlast. Het bedrijf zit nog altijd met een nettoschuld van 750 miljoen euro. Bovendien betaalt het elke maand 50 miljoen euro aan rente op obligaties en andere leningen. De nieuwe eigenaar, Marcel Boekhoorn, zei al herhaaldelijk dat die schuld een ‘loden last’ is voor Hema.

Hij probeert daar dan ook iets aan te doen. Drie weken geleden begon hij met onderhandelingen om een schuldverlichting te verkrijgen. In ruil zou hij extra geld in het bedrijf pompen. De onderhandelingen lopen nog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20