Omstreden WeWork-stichter Adam Neumann maakt comeback als klimaatvriendelijke crypto-ondernemer

Adam Neumann, de man die kantoorverhuurbedrijf WeWork eerst hoge toppen kon doen scheren en daarna aan de rand van de afgrond bracht, zoekt weer de spotlights op met een nieuw project. Hij is oprichter van de start-up Flowcarbon, dat de handel in CO2-kredieten wil aanzwengelen via een eigen cryptoachtige token.

De Israëlische Amerikaan verdween even uit beeld na de spectaculaire neergang van WeWork, dat op zijn hoogtepunt op 47 miljard dollar gewaardeerd werd en vandaag op de beurs intussen tien keer minder waard is, 4,65 miljard dollar.

Neumann moest in het najaar van 2019 als stichter-CEO baan ruimen, omdat er indicaties waren dat hij meer aan zijn persoonlijke rijkdom dan aan het welzijn van het coworkingbedrijf dacht. Ondanks enkele bedenkelijke vastgoeddeals, kon hij wel nog een royale exitdeal onderhandelen.

Koolstof en crypto

Een deel van dat geld investeren de 43-jarige ondernemer en zijn vrouw Rebekah Neumann nu in hun nieuwe bedrijf Flowcarbon, dat naar eigen zeggen “op de intersectie van koolstof en crypto” wil opereren.

De voormalige WeWork-baas slaagde er ook in om in twee bewegingen 70 miljoen dollar op te halen bij geldschieters als Samsung en Invesco, wat erop wijst dat er toch nog grote investeerders zijn die in hem geloven, ondanks de controverse rond zijn persoon. Adam Neumann gaat het bedrijf wel niet zelf leiden. Co-oprichter Dana Gibber – een experte in AI en chatbots – is aangesteld als CEO.

Flowcarbon, dat al 35 werknemers telt, gaat een blockchain bijhouden van transacties met CO2-kredieten die bedrijven kunnen kopen ter compensatie van hun uitstoot van broeikasgassen. De bedoeling is de matching te vergemakkelijken tussen de groene projecten die credits willen verkopen – bijvoorbeeld een herbebossingsproject – en de vervuilende bedrijven die credits willen kopen.

Gespecialiseerde studiebureaus zullen de CO2-negatieve projecten certificeren en op basis daarvan de credits toekennen. Flowcarbon int een commissie van 2 procent bij de verkoop van CO2-kredieten via zijn platform, wat volgens de stichters beduidend goedkoper is dan bestaande alternatieven.

Goddess Nature Token

De eigen token GNT, kort voor Goddess Nature Token, moet de markt heel levendig maken. De digitale munt krijgt een bundel van gecertificeerde credits van de voorbije vijf jaar als onderpand en moet uitgroeien tot een soort nieuwe betaaleenheid voor de aankoop van CO2-kredieten.

Flowcarbon hoopt dat niet alleen grote projecten en bedrijven, maar ook cryptobeleggers de groene tokens gaan kopen en verkopen, waardoor een liquide markt ontstaat.

(jvdh)

Meer