De olieprijzen tikten vandaag een 2-maands hoogtepunt aan. Het krappe aanbod en het wegebben van de bezorgdheid over de Omikron-variant van het coronavirus liggen aan de prijsstijging ten grondslag, schrijft persbureau Reuters.
Een vat olie van de Noordzeesoort Brent steeg, op het moment van schrijven, met 0,63 procent naar 84 dollar per vat. Terwijl een vat Amerikaanse WTI-olie met 0,7 procent steeg naar 81 dollar per vat. Beide contracten stevenen af op hun zesde winstsessie van de acht. Door de zwakkere dollar werden in dollar uitgedrukte oliecontracten goedkoper voor houders van andere valuta.
Het Brent-contract vertoont een toenemende backwardation, wat betekent dat de huidige prijs, de spotprijs, hoger is dan de prijs voor levering in de toekomst. Zo is de eerste maand ongeveer 4,20 dollar duurder dan levering over zes maanden, wat wijst op een krap aanbod op dit moment.
Ook de aandelenkoersen, die vaak in tandem bewegen met de olieprijzen, gingen omhoog.
Daarnaast zijn de Europese raffinagemarges voor vliegtuigbrandstof terug op het niveau van voor de pandemie. Dat komt omdat de voorraden in de regio krimpen en de wereldwijde luchtvaartactiviteit zich herstelt.
“Brent richting 100 dollar”
De olieproducenten van de OPEC+ blijven hun productie met meer dan 3 miljoen vaten per dag beperken, terwijl sancties tegen Iran hun export afremmen.
En hoewel de grootste olieproducerende landen hun productiedoelstellingen elke maand verhogen, hebben technische problemen verschillende naties verhinderd deze quota daadwerkelijk te halen.
“Ervan uitgaande dat China niet sterk vertraagt, dat Omikron daadwerkelijk omi-gone wordt en dat OPEC+’s vermogen om de productie te verhogen duidelijk beperkt is, zie ik geen reden waarom Brent ruwe olie niet richting 100 dollar kan bewegen in het eerste kwartaal, mogelijk zelfs eerder”, betoogt Jeffrey Halley, analist bij informatiebureau OANDA. Ook volgens de grote Amerikaanse zakenbank JP Morgan zullen de olieprijzen blijven stijgen.
De Amerikaanse voorraden ruwe olie daalden met 1,1 miljoen vaten in de week eindigend op 7 januari, volgens marktbronnen die zich baseren op cijfers van de industriegroep American Petroleum Institute (API).
(evb)