Olympische Winterspelen geven startschot voor 5G-technologie

De Olympische winterspelen van Pyeongchang moeten begin volgend jaar de doorbraak worden van de mobiele technologie van de vijfde generatie (5G). De Zuid-Koreaanse telecomoperator KT Corporation wil de technologie op het sportevenement immers in wereldprimeur aan een breed publiek tonen.

Waarnemers getuigen echter dat de technologie tijdens zijn ontwikkeling een hele evolutie heeft ondergaan en de oorspronkelijke planning heeft verlaten. Er blijken volgens hen bij de operatoren ook bij de operatoren nog steeds belangrijke vragen over mogelijke toepassingen. “De grote intrede van 5G mag mogelijk snel worden verwacht, maar misschien niet op de manier die iedereen verwacht,” getuigt Stephane Teral, analist bij marktonderzoeker IHS Markit. “Technologie, services en investeringen lijken wellicht een andere vorm te zullen aannemen dan zelfs één jaar geleden nog werd verwacht.” Het grootste contrast moet volgens de waarnemers worden gezocht in de technologie. Ludwig Siegele, redacteur bij het magazine The Economist, wijst erop dat 5G oorspronkelijk een revolutionair concept moest worden. “Er zou volledig met de bestaande technologieën worden gebroken,” betoogt hij. “Er moest een compleet nieuw platform worden gecreëerd. Daarbij zou onder meer een nieuwe methode voor datacodering worden ontwikkeld.”

Zakelijk model

“De telecomoperatoren en hardware-producenten stuurden echter op een snellere marktintroductie, waardoor ook eerder inkomsten kon worden gegenereerd,” zegt Siegele. “Daarom werd in maart dit jaar beslist de normen voor de sector vast te leggen. Daardoor restte geen tijd meer voor radicale innovaties.” “Er zal dan ook gebruik gemaakt worden van technologieën die al in de mobiele sector waren geïntroduceerd.” [media-credit name=”Pixabay” link=”https://pixabay.com/en/virtual-reality-oculus-technology-1389033/” align=”aligncenter” width=”640″][/media-credit] Ook bij de services kon een belangrijke verschuiving worden opgetekend. “Tot recent werd verwacht dat 5G in eerste instantie de ontwikkeling van het internet-of-things zou moeten ondersteunen,” zegt Siegele. “Nu wordt in eerste instantie echter gedacht aan supersnel mobiel breedband en realtime gaming.” “Bovendien zullen ook de eerste commerciële aanbiedingen compleet verschillend zijn van de oorspronkelijke verwachtingen. Telecomoperator AT&T heeft al aangekondigd dat de technologie begin volgend jaar zal worden aangeboden voor de uitbouw van draadloze netwerken voor ondernemingen.” “Dat is een weinig spectaculaire intrede voor een platform dat zoveel verwachtingen heeft gecreëerd.” “Er wordt ook niet langer verwacht dat het nieuwe platform – in tegenstelling tot de twee vorige generaties – voor de mobiele industrie en de hardware-producenten een goudmijn zal blijken,” aldus nog Ludwig Siegele. “Uit een onderzoek van sectororganisatie GSM Association bleek immers dat meer dan de helft van de telecom-executives zich beklaagde over een gebrek aan een duidelijk zakelijk model.” (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20