Oliereus Shell ziet weer ruimte om aandeelhouders in de watten te leggen

Royal Dutch Shell heeft beter dan verwachte kwartaalresultaten neergelegd. Het dividend wordt verhoogd.

Op donderdag maakte Shell de kwartaalresultaten van het derde kwartaal bekend. Het Nederlands-Engelse bedrijf stak in het derde kwartaal 955 miljoen dollar op zak. Dat is een verbetering ten opzichte van het tweede kwartaal, toen er 638 miljoen dollar in het laatje kwam.

Analisten hadden een nettowinst van 594 miljoen dollar verwacht, de resultaten zijn dus een stevige opsteker.

Dividendverhoging

Shell kondigde dan ook meteen een dividendverhoging van 4 procent aan, naar 16,65 dollarcent voor het derde kwartaal en verder op jaarbasis.

Die aankondiging komt er zes maanden nadat de oliegigant in zijn dividend moest snijden. Dat was de eerste keer sinds de Eerste Wereldoorlog. Oorzaak was de coronacrisis en een olie-oorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië, waardoor de olieprijzen op een historisch laag punt kwamen te staan.

Investeerders blij houden

‘Wij leiden nog steeds in deze sector en onze cash flow zal ons toestaan om een duurzame business uit te bouwen, terwijl we ook onze aandeelhouders tevreden stellen. Daarmee willen we een investeringsdoel blijven’, zegt Ben van Beurden, de CEO van Royal Dutch Shell, in een persbericht.

‘De kracht van onze prestaties geven ons het zelfvertrouwen om onze strategische richting aan te geven, onze dividendgroei verder te zetten en om helderheid te verschaffen in hoe we ons kapitaal zullen aanwenden. We zullen duidelijke parameters afspreken om de verdeling naar de aandeelhouders aan te tonen.’

De aandelen van Shell zijn op een jaar tijd meer dan 61 procent gedaald.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20