Olieprijzen dalen voor vijfde sessie

De olieprijzen daalden donderdag voor de vijfde achtereenvolgende sessie, toen beleggers zich steeds meer zorgen maakten over de wereldwijde vraagvooruitzichten. Ondanks een daling van de Amerikaanse brandstofvoorraden, daalde de Brent crude futures met 10 cent naar 75,95 dollar per vat, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate crude futures met 23 cent daalden naar 71,70 dollar.

Het WTI-contract voor oktober is sinds 15 augustus met 6,9 procent gedaald, terwijl de Brent-futures in dezelfde periode met 6,4 procent zijn gedaald. De prijzen zijn gedaald door een rapport op woensdag met herziene werkgelegenheidsstatistieken in de VS, waaruit bleek dat er in 2024 minder banen bijkwamen dan eerder was gemeld, en zwakke economische gegevens vorige week uit China.

Zorgen over wereldwijde vraag wegen op olie

Beleggers verwachten ook dat de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) en haar bondgenoten in oktober een aantal vrijwillige productiebeperkingen zullen opheffen, waardoor het aanbod zal toenemen. Priyanka Sachdeva, een senior marktanalist bij Phillip Nova, verklaarde dat de zwakke wereldwijde vraag en de mogelijke dreiging van OPEC+ om hun productieverlagingen terug te draaien, wegen op olie. Conflicten in het Midden-Oosten en geopolitieke spanningen elders kantelen de risico’s naar boven.

De neerwaartse druk op de prijzen maakt het steeds waarschijnlijker dat OPEC+ hun plannen voor een geleidelijke verhoging van het aanbod vanaf oktober zal moeten schrappen, aldus analisten van ING in een klantbericht. Als ze dat niet doen, zullen de prijzen waarschijnlijk verder onder druk komen te staan.

Economische cijfers wegen op vraag naar olie

De prijzen voor ruwe olie zijn gedaald ondanks een rapport van de Amerikaanse overheid waaruit blijkt dat de Amerikaanse voorraden van ruwe olie, benzine en distillaten in de zijn gedaald. De raffinaderij-runs stegen, maar zwakke Chinese olie-importgegevens en een matige vraag naar middendistillaat in de VS hebben geholpen om de geopolitieke risicopremie voor het oliecomplex te verlagen.

De bezorgdheid over de oorlog tussen Israel en Gaza is de afgelopen week afgenomen, nu de VS, Israel en Hamas een wapenstilstand proberen af te spreken. Het uitblijven van een wapenstilstand heeft echter de bezorgdheid over een sterkere vraag naar olie niet verminderd.

De kansen op een staakt-het-vuren in het Midden-Oosten zorgen ervoor dat marktdeelnemers een aantal van de geopolitieke risico’s uitprijzen, zei IG-marktstrateeg Yeap Jun Rong. De economische omstandigheden in de VS zijn weliswaar gunstig voor de komende beleidsversoepeling, maar bieden nog niet veel geruststelling voor sterkere vooruitzichten voor de vraag naar olie.

Key takeaways

  • De olieprijzen daalden voor een vijfde opeenvolgende sessie door zorgen over de wereldwijde vraag.
  • Beleggers verwachten dat OPEC+ de productiebeperkingen in oktober zal opheffen, waardoor er meer aanbod zal komen.
  • Zwakke economische cijfers uit China en de VS wogen op de vraag naar olie.
  • Conflicten in het Midden-Oosten en geopolitieke spanningen hebben de risico’s naar boven gekanteld.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.