Key takeaways
- Een aanvaring tussen een olietanker en een vrachtschip heeft geleid tot een olielek.
- De Britse kustwacht beoordeelt de situatie en coördineert een reactie tegen vervuiling om de nabijgelegen jan-van-gentenkolonie bij Bempton Cliffs te beschermen.
- De impact van de lekkage op wilde dieren en lokale ecosystemen blijft onduidelijk, omdat factoren zoals weersomstandigheden en getijdenbewegingen de afbraaktijd van olie in het water beïnvloeden.
Een olietanker en een vrachtschip zijn vandaag in de Noordzee met elkaar in aanvaring gekomen, met een bevestigd olielek tot gevolg. Een onder Amerikaanse vlag varende tanker, de MV Stena Immaculate, lag naar verluidt voor anker in de monding van de Humber toen het werd geraakt door een containerschip met de naam Solong.
Zorgen over het milieu
Door deze aanvaring scheurde de ladingtank van de Stena Immaculate, waardoor er vliegtuigbrandstof in het water terechtkwam. Er is bezorgdheid geuit over de mogelijke gevolgen voor het milieu, met name voor een nabijgelegen jan-van-gentenkolonie bij Bempton Cliffs, waar de grootste jan-van-gentenpopulatie van Engeland leeft.
Wildlife-experts van de RSPB spraken hun grote bezorgdheid uit over de mogelijke schade aan habitats en zeevogels als gevolg van olievervuiling. Ze benadrukten dat het belangrijk is om prioriteit te geven aan de veiligheid van alle betrokken personen en tegelijkertijd de mogelijke gevolgen voor het milieu te erkennen. De Britse kustwacht beoordeelt momenteel de situatie en coördineert een reactie op de vervuiling.
Invloed op flora en fauna
Vliegtuigbrandstof, bekend als ‘A-1’ kerosine, is compatibel met verschillende straalvliegtuigen, waaronder helikopters en zowel civiele als militaire vliegtuigen. Hoewel het onderzoek naar de specifieke effecten van de vermenging van dit type vliegtuigbrandstof met water beperkt is, geven de eerste studies aan dat de brandstof naar het oppervlak stijgt. Het is bekend dat elke significante olielek schadelijke gevolgen kan hebben voor wilde dieren en lokale ecosystemen.
De omvang van de schade van dit incident is nog onduidelijk. Het opruimproces kan, afhankelijk van de locatie, complex zijn en verwijdert mogelijk niet alle gemorste olie volledig. Factoren zoals weersomstandigheden, temperatuur van de oceaan en getijdenbewegingen beïnvloeden de afbraaktijd van olie in water, die kan variëren van dagen tot tientallen jaren.
Vorige incidenten
Recente olielekkages in het VK benadrukken de voortdurende milieurisico’s van deze incidenten. In februari werd er diesel gelekt in een krijtstroom in Londen, en in maart lekte er oliehoudend water in de haven van Poole, waarbij schade werd toegebracht aan een aangewezen gebied van bijzonder wetenschappelijk belang.
Greenpeace UK heeft verklaard dat het nog te vroeg is om de volledige omvang van de schade van het incident in de Noordzee vast te stellen. Ze benadrukten dat verschillende factoren, waaronder het type en de hoeveelheid olie, de weersomstandigheden en het gedrag van de lekkage zelf, de impact zullen beïnvloeden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!