De organisatie van olie-exporterende landen en andere producenten, verenigd in OPEC+, onderhandelt dit weekend over een verlenging van de productiebeperking.
Waarover gaat het? In april zijn het oliekartel en enkele andere olieproducenten, waaronder Rusland, het eens geraakt over een productiebeperking van 10 miljoen olievaten per dag. Die afspraak kwam er in een poging om de internationale olieprijzen weer omhoog te krijgen. Door de coronacrisis was de vraag naar olie ingestort, met een ferme prijsdaling tot gevolg. Eind april dook de Amerikaanse olieprijs zelfs onder nul.
Het nieuws? Die productiebeperking loopt eind deze maand af, maar de prijsschommelingen zijn nog niet voorbij. De onderhandelingen over een verlenging van de afspraak gebeuren vanop afstand via videoconferentie. Russische staatsmedia melden dat de gesprekken zaterdag zouden aflopen, al belooft dat niet evident te worden. ‘Het wordt een lange en moeilijke avond’, meldt een anonieme bron aan het Russische staatspersbureau TASS.
De essentie? Volgens een analist van de Duitse Commerzbank ligt het voor de hand dat er een akkoord komt om de productiebeperking te verlengen. Hij vreest dat meer Amerikaanse producenten opnieuw de markt betreden, als de prijs te hoog wordt. ‘Met een buitensporig snelle stijging van de olieprijzen graaft OPEC zijn eigen graf’, meent Eugen Weinberg.
Sinds de productiebeperking is de prijs voor een vat Brentolie opnieuw gestegen, van goed 20 dollar naar meer dan 41 dollar per vat. De lage prijzen van de afgelopen weken hadden overigens weinig gevolgen voor particulieren aan de pomp. In België betaalt u vooral veel taksen op brandstoffen. Die dalen niet dankzij het omgekeerd cliquetsysteem.
Lees ook: De oliebusiness in tijden van bodemprijzen: tankers laten dobberen of lange omwegen varen