De afgelopen jaren hebben grote oliebedrijven een nieuw jachtterrein ontdekt om hun imago te verbeteren: TikTok. Volgens een onderzoek van de activistische website DeSmog hebben meer dan honderd influencers recentelijk Shell, BP en andere oliebedrijven gepromoot op sociale media.
Oliereuzen doen er niet langer geheimzinnig over: ze bundelen krachten met influencers om jongeren te verleiden op sociale media

Waarom is dit belangrijk?
Na tientallen jaren rijk te zijn geworden met producten als olie en gas, wordt Big Oil nu gedwongen manieren te vinden om te blijven groeien met minder vervuilende - of in ieder geval minder omstreden - activiteiten. Tegelijkertijd proberen ze hun imago op te poetsen bij jongeren. TikTok lijkt hiervoor de perfecte plek te zijn.In het nieuws: Pro-Big Oil-influencers zijn talrijk aanwezig.
- Volgens DeSmog, een activistisch medium gespecialiseerd in onderzoek naar klimaatgerelateerd nieuws, hebben meer dan honderd influencers sinds 2017 reclame gemaakt voor grote oliebedrijven.
De details: Vooral in de VS, maar ook in Europa.
- Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van deze influencers gevestigd is in de Verenigde Staten. Het onderzoek heeft alleen al in de VS 70 van deze influencers geïdentificeerd.
- De rest van de wereld ontkomt er niet aan. DeSmog heeft een uitgebreide campagne ontdekt die BP de afgelopen jaren heeft georkestreerd met voornamelijk Britse influencers.
- Via de 17 geïdentificeerde pro-BP-influencers heeft het in Londen gevestigde oliebedrijf meer dan 5 miljoen views vergaard voor inhoud die hun app prijst.
- Sommige Big Oil-bedrijven werken ook samen met influencers uit niet-Engelssprekende landen (Duitsland, Chili, Indonesië).
- “Het totale aantal gecombineerde volgers van alle influencers die sinds 2017 partnerships hebben gepubliceerd met betrekking tot fossiele brandstoffen, in de publicaties geanalyseerd door DeSmog, is bijna 60 miljoen”, zo valt te lezen op de website van het Canadese medium.
Over het algemeen richten oliebedrijven zich op lifestyle/entertainment-influencers. Zoals Ourfilipinograndma, een Amerikaanse grootmoeder van Filipijnse afkomst die doorgaans video’s plaatst waarin ze haar liefde voor haar familie toont. Ze heeft onlangs reclame gemaakt voor Shell bij haar meer dan 2 miljoen volgers op Instagram en TikTok. Sommigen hebben haar dit verweten, maar ze heeft toch tienduizenden likes gekregen.
Soms proberen de oliereuzen ook sympathie te winnen van influencers die actief zijn op het gebied van klimaatgerelateerde onderwerpen. Maar daar stuiten ze vrijwel altijd op afwijzing. Wie niet waagt, wie niet wint…
De beste PR-bureaus aan het werk
De uitleg: Hoe promoot je een oliebedrijf?
- Promotiecampagnes voor Big Oil kunnen in twee grote categorieën worden ingedeeld.
- Ten eerste zijn er publicaties die tot doel hebben een van de favoriete boodschappen van de bedrijven te verspreiden, namelijk dat ze onmisbaar zouden zijn voor de overgang. Dit argument is al jaren bekend en wordt al lang bediscussieerd.
- Shell heeft influencers bijvoorbeeld gebruikt om reclame te maken voor hun koolstofcompensatieprogramma ‘Drive carbon neutral‘.
- Het systeem, waarbij bedrijven hun eigen uitstoot zouden compenseren door te investeren in emissiereductie-/opslagprojecten, wordt echter fel bekritiseerd, omdat meerdere studies al twijfels hebben geuit over de doeltreffendheid ervan.
- Een woordvoerder van Shell, die door DeSmog werd benaderd, verstopt zich echter niet achter dit argument en vraagt influencers om het te verspreiden.
- “Geen enkele energietransitie kan slagen als mensen zich niet bewust zijn van de alternatieven die tot hun beschikking staan”, antwoordde hij. “Onze klanten bewust maken – via reclame of sociale media – van de lage koolstofuitstootoplossingen die we momenteel aanbieden of ontwikkelen, is een belangrijk en geldig onderdeel van onze marketingactiviteiten.”
- Aan de andere kant kunnen oliemaatschappijen, op een meer pragmatische manier, influencers ook vragen om hun brandstofbelonings-/loyaliteitsprogramma’s te prijzen.
- Dit is met name het geval bij de grootmoeder-influencer die we hierboven noemden, die reclame heeft gemaakt voor een Shell-formule.
- Deze praktijk wordt ook gebruikt door ExxonMobil. “Net als veel andere bedrijven werken we samen met influencers om consumenten bewust te maken van alle voordelen van ons beloningsprogramma”, bevestigde een woordvoerder die door de Washington Post werd ondervraagd.
DeSmog voegt eraan toe dat Big Oil diep in de buidel tast om de beste bondgenoten te krijgen: de grootste PR-bureaus. Edelman, ’s werelds grootste PR-bureau, heeft zelfs toegegeven dat ze een campagne heeft gevoerd om Shell te helpen de Generatie Y (1980-1995) te overtuigen om hun vooroordelen over de oliereuzen te vergeten.
(as/evb)