Importeren we straks olie uit Venezuela?

Venezolaans president Nicolas Maduro hoopt om de diplomatieke betrekkingen tussen zijn land en de Verenigde Staten te normaliseren en de olie-industrie nieuw leven in te blazen.

Waarom is dit belangrijk?

Gewoonlijk geniet Maduro de steun van Rusland, maar dat land focust zich nu vooral op de oorlog in Oekraïne. Het Westen heeft ondertussen nood aan andere energiebronnen ter vervanging van die van Rusland, wat olie-export uit Venezuela interessant maakt.

In het nieuws: In januari 2019 vonden er verkiezingen plaats in Venezuela. Volgens critici zou Maduro verkiezingsfraude gepleegd hebben. Sommige landen, zoals de VS onder voormalig president Donald Trump, erkenden de oppositiekandidaat Juan Guaidó als interim-president.

  • De relatie tussen de VS en Venezuela was toen al niet te best, maar verslechterde daarna nog verder. Maduro verbrak alle banden met Washington, waarop er economische sancties tegen de Venezolaanse olie-industrie werden ingevoerd.
  • President Joe Biden zette vorig jaar de deur op een kier toen Maduro de hand uitreikte naar de VS. Dat schrijft CBS News.
  • Caracas heeft dringend nood aan buitenlandse investeringen om de olieproductie en export weer op te voeren. Met een opnieuw aangezwengelde economie zullen ook de levensomstandigheden van het Venezolaanse volk verbeteren.
  • De dooi in de relatie tussen beide landen begon al met een gevangenenruil in oktober. Ook gaf Biden toestemming aan oliemaatschappij Chevron om samen te werken met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA. Beide bedrijven zullen samen olie oppompen om naar de VS te exporteren. De Venezolaanse olie kan dienen ter vervanging van Russische olie en de olieprijs te drukken.
  • Ook met de EU zou Maduro een ‘permanente dialoog’ hebben ter bevordering van de wederzijdse betrekkingen. Tijdens de klimaattop in Sharm-el-Sheikh had de Franse president Emmanuel Macron een kort onderhoud met Maduro.
  • Sommige critici, zoals de Republikeinse senator Marco Rubio van Florida, hekelen dat Biden “de olie die we kochten van een moordzuchtige dictator vervangt met olie van een andere moordzuchtige dictator.”
Meer