Olie is nu plots niet goedkoop meer

De prijs van een vat olie is de voorbije 60 dagen met meer dan 80 procent gestegen. Het gaat om de snelste prijsstijging in meer dan 25 jaar. De olieconsumptie ging tijdens de globale lockdowns met ruim een derde lager, maar die herstelt zich nu, samen met de prijzen, van de coronaschok.

Toch is er een groeiende consensus in de olie-industrie dat de impact van het virus ook de komende jaren zeer zichtbaar blijft. Vliegverkeer blijft voor velen problematisch, wat de vraag naar brandstof sterk reduceert. Volgens kredietbeoordelaar Moody’s zou de globale vraag zelfs niet herstellen voor 2025. Er bestaat zelfs een kans dat het niveau van 2019 nooit meer wordt gehaald. Verwacht wordt immers dat elektrische voertuigen tegen 2025 concurrentieel worden met brandstofwagens. Ook wordt een veranderend consumptiepatroon vastgesteld onder millennials, dat weinig goeds belooft voor de auto-industrie.

Olie vandaag amper goedkoper dan langetermijngemiddelde

Toch werd de voorbije dagen zowel voor WTI- als voor Brent-olie meer dan 40 dollar per vat betaald. In april was dat iets meer dan 20 dollar. Wanneer de olieprijs op langere termijn wordt bekeken, scoort een prijs van om en bij de 40 dollar per vat aan de inflatie aangepast net onder het 50ste percentiel (zie grafiek onder). Dat betekent dat een vat olie bijna vandaag amper iets goedkoper is dan het langetermijngemiddelde van de laatste prijscycli. 

De globale olieconsumptie neemt opnieuw toe, terwijl de productie als gevolg van een akkoord onder de leden van OPEC+ is teruggeschroefd. Ook de Amerikaanse producenten van schalie-olie hebben hun productie gereduceerd. Dat is een gevolg van de lage prijzen die de voorbije maanden werden opgemeten. 

De globale oliemarkten zijn tussen eind april en eind juni geëvolueerd van een groot productie-overschot tot een klein productietekort. Dat heeft de prijzen de hoogte ingejaagd. Wie vandaag een vat olie bestelt, leverbaar binnen zes maanden krijgt nog 50 dollarcent korting. Eind april was dat nog 10 dollar.

Olieprijzen worden gekenmerkt door extreme volatiliteit. Wel is die trend sinds 2014 afgeremd, als gevolg van de schalie-olierevolutie in de VS. De Amerikaanse productie nam sinds 2010  – met uitzondering van 2016 – elk jaar sneller toe die van zijn rivalen.

‘Piekolie’ in 2027 of 2028

Toch lijkt olie zijn beste tijd achter de rug te hebben. Het invloedrijke Noorse adviesbureau Rystad Energy schreef vorige week in haar jaarlijks rapport dat oliebedrijven steeds minder investeren in het ontginnen van moeilijk bereikbare bronnen. 

Het aantal vaten dat potentieel ontgonnen zou kunnen worden is daarom met 282 miljard vaten gedaald tot 1.900 miljard vaten.  

Dat heeft alles te maken met veranderende consumptiepatronen en te dure extractieprognoses. Volgens analist Per Magnus Nysveen van Rystad komt ‘piekolie’ dus steeds dichter.  Piekolie of ‘peak oil’ omschrijft het moment waarop de absolute piek zal worden bereikt in de olieproductie. Eens die piek gehaald is wordt het alleen nog minder. Eerder dan in 2030 verwachten de Noren ‘peak oil’ daarom al in 2027 of 2028.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.