Olie en gas tonen zich bijzonder gul voor hun topbestuurders

De toplui van de grootste producenten van olie en gas in de Noordzee hebben over het voorbije jaar recordvergoedingen ontvangen. Dat blijkt uit een analyse van de Britse krant The Guardian. Opgemerkt wordt dat de toplui van de tien grootste operatoren in de Noordzee over het voorbije boekjaar samen een beloning van 54,4 miljoen pond hebben ontvangen, tegenover een vergoeding van 29,4 miljoen pond het jaar voordien.

“De meeste chief executives van de grootste operators hebben volgens de jongste rekeningen van de bedrijven op een loonsverhoging kunnen rekenen”, werpt The Guardian op. “Dat was in belangrijke mate te danken aan het snelle herstel van de olieprijzen uit de crisis van de coronapandemie. Bovendien heeft de Russische invasie in Oekraïne ervoor gezorgd dat de energieprijzen verder zijn gestegen.”

Belasting

Door dit alles hebben de olieproducenten enorme winsten behaald, terwijl de druk op de energierekeningen van de huishoudens is toegenomen. Hierdoor is in het Verenigd Koninkrijk de vraag naar een eenmalige belasting op de winsten van bedrijven toegenomen.

Oppositiepartij Labour heeft opgeroepen om met een dergelijke fiscale maatregel een bedrag van 2 miljard pond op te halen. De partij kreeg daarbij de steun van John Allan, voorzitter van retailer Tesco, die recent te kennen gaf dat de huidige situatie duidelijk voor een dergelijke ingreep zou pleiten.

Bij British Petroleum (BP) moeten de aandeelhouders hun goedkeuring hechten aan een voorstel om topman Bernard Looney over het voorbije jaar een beloning van 4,5 miljoen pond toe te kennen. Het jaar voordien had de topman een vergoeding van 1,7 miljoen pond ontvangen.

Looney benadrukte onlangs zelf nog dat British Petroleum met de huidige olieprijzen een echte geldmachine is geworden. Het bedrijf maakte recent bekend dat de winst over de eerste drie maanden van het jaar tot 6,2 miljard dollar is verdubbeld.

Het rapport verwijst ook naar Harbour Energy, een fusiebedrijf van Chrysaor en Premier Oil, dat aan zijn nieuwe chief executive Linda Cook een loonpakket van 6 miljoen pond heeft toegewezen. Harbour Energy, de grootste producent van olie en gas in de Noordzee, gaf Cook daarbij een welkomstpremie van 4,6 miljoen pond.

Ben van Beurden, chief executive van Shell, ontving vorig jaar een salaris van 6,1 miljoen pond, tegenover een vergoeding van 4,9 miljoen pond het jaar voordien. Patrick Pouyanné, topman van TotalEnergies, zag zijn loon eveneens stijgen van 3,92 miljoen euro naar 5,94 miljoen euro. Kleinere operatoren Spirit Energy, Apache en Ithaca Energy betaalden hun topbestuurders een gecombineerde vergoeding van 4,86 ​​miljoen pond.

Aandelen

De beloning van de bestuurders in de sector van olie en gas heeft tijdens de energiecrisis een sterke stijging gekregen. Daarbij wordt wel opgemerkt dat de betrokkenen na de uitbraak van de coronacrisis – toen de vraag naar brandstof terugviel en vele bedrijven tot massale ontslagen moesten overgaan – met belangrijke inleveringen op hun lonen en bonussen dienden in te stemmen.

De Britse premier Boris Johnson heeft zich tot dusver verzet tegen de oproepen van Labour voor een eenmalige heffing op de winsten van de sector. Johnson argumenteerde daarbij dat investeringen in hernieuwbare energie door de belasting zouden kunnen worden belemmerd. Bernard Looney zei echter zelf dat een invoering van de heffing geen impact zou hebben op de geplande investeringen.

“De beloningspakketten van de topfiguren in de sector zullen dit jaar waarschijnlijk nog tot op hogere niveaus verder aangroeien”, merkt The Guardian op. “De bonussen zijn immers vaak gekoppeld aan de aandelenkoersen van de bedrijven. Die hebben de voorbije periode een sterke stijging laten optekenen.”

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.