Officieel: Belgen mogen weer naar tweede verblijf

Belgen mogen nu officieel weer naar hun tweede verblijf. Het besluit is woensdagavond gepubliceerd in het Staatsblad.

Vlaams minister-president Jan Jambon kondigde woensdagmiddag als eerste aan dat Belgen opnieuw naar hun tweede verblijf zouden mogen gaan. Maar daar was de hele dag discussie over. Woensdagavond werd het besluit uiteindelijk officieel gepubliceerd door minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem.

De diensten van het Staatsblad bleven speciaal paraat op woensdagavond. De timing is immers van belang, want er staat een brugweekend met mooi weer voor de deur. De kust maakte zich al op voor de massale komst van de tweedeverblijvers.

Al zijn de meningen bij zowel de plaatselijke bevolking als de politici verdeeld. Sommigen vinden de terugkeer van de tweedeverblijvers niet meer dan logisch, anderen vrezen voor een overrompeling. De kustburgemeesters zeggen klaar te zijn om de toestroom op te vangen, maar West-Vlaams gouverneur Carl De Caluwé vindt het te vroeg.

‘Noodzakelijke verplaatsing’

Het verblijf in een tweede woning is opnieuw toegestaan voor wie eigenaar is, of huurder voor langer dan één jaar, zo staat in het Staatsblad te lezen. De rit naar het tweede verblijf wordt gekwalificeerd als een noodzakelijke verplaatsing.

Ook in de tweede woning mogen vier personen worden ontvangen, al moeten dat wel dezelfde vier zijn die ook thuis werden uitgenodigd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20