OESO vreest voor forse krimp wereldeconomie

De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, verwacht een krimp van de wereldwijde economie dit jaar met 6 procent.

Dat is dan nog in het scenario dat de coronapandemie onder controle wordt gehouden. Indien er een tweede golf op de wereld afkomt, dan dreigt die recessie uit te diepen naar 7,6 procent. Opmerkelijk is dat de OESO beide scenario’s even waarschijnlijk vindt. Of nog: volgens de organisatie is er een kans op twee dat er een tweede golf met bijhorende lockdowns op de wereld afkomt.

Er is hoe dan ook geen uitzicht op snel herstel. Voor 2021 houdt de OESO rekening met een economische groei van 5,2 procent. In het geval van een tweede golf zou die groei evenwel beperkt blijven tot 2,8 procent.

Laurence Boone, de hoofdeconome van de OESO, sloeg een opvallend sombere toon aan. Volgens haar zullen faillissementen, herstructureringen en de regels rond social distancing tot gevolg hebben dat de wereldeconomie maar heel langzaam zal herstellen van de grootste klap sinds de Tweede Wereldoorlog. De beurzen doken omlaag na het OESO-rapport.

België

Voor België gaat de denktank uit van een terugval van ons bbp dit jaar met 8,9 procent. Dat is vergelijkbaar met de prognose door de Nationale Bank. In het geval van een tweede golf vreest de OESO voor een bbp-daling met 11,2 procent.

Lees ook: Zet u schrap voor drie magere jaren

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20