Oekraïne vraagt Tim Cook om de verkoop van Apple-producten in Rusland te stoppen

De Oekraïense vicepresident, Mykhailo Fedorov, roept Apple op te stoppen met de verkoop van zijn producten in Rusland. Ook moet het bedrijf de officiële App Store sluiten. In een persoonlijke brief probeert hij de CEO van Apple te overtuigen.

“De hele wereld stoot de agressor af door sancties op te leggen. De vijand moet aanzienlijke verliezen lijden. In 2022 is moderne technologie misschien het beste antwoord op tanks en raketten”, zo schrijft Fedorov in zijn brief. Ook stelt hij dat Apple de door de VS opgelegde sancties moet ondersteunen.

Recentelijk installeerden de Verenigde Staten verschillende sancties, die de export van bepaalde goederen vanuit de VS naar Rusland verbood. Tot nu toe weerhouden deze regels Apple er niet van om hun producten te blijven verkopen in het land, maar Fedorov hoopt dat het technologiebedrijf er gehoor aan gaat geven.

In zijn brief zegt Fedorov dat het afsnijden van de toegang tot Apple-producten jonge mensen in Rusland zou kunnen motiveren om zich tegen het regime te verzetten. Veel Russische burgers zijn namelijk geschrokken van de zware aanvallen op het buurland. Ondanks de risico’s wordt er toch geprotesteerd, waardoor er al minstens 560 mensen zijn opgepakt verspreid over 26 steden.

Russische versie App Store

Het bedrijf uit Cupertino heeft enkel een online winkel in Rusland, waar het Apple-producten rechtstreeks aan de consument verkoopt. Daarnaast beheert het bedrijf een eigen Russische versie van de App Store, wat de overheid toestaat om het platform te controleren. Vorig jaar voldeed Apple aan een Russische wet die vereiste om lokale Russische apps te markeren.

In een Tweet liet Tim Cook weten bezorgd te zijn over de situatie in Oekraïne. “We doen alles wat we kunnen voor onze teams daar en zullen lokale humanitaire inspanningen steunen”, zo liet hij weten. Welke humanitaire inspanningen hij specifiek bedoelt is momenteel niet bekend.

Boetes of mogelijk verbod

Recentelijk opende Apple een administratief kantoor in Rusland. Dit was als reactie op de aangekondigde maatregelen tegen verschillende buitenlandse technologiebedrijven. Die kregen vanuit Moskou te horen dat ze een officiële vertegenwoordiging in de vorm van een lokaal hoofdkantoor in het land moeten hebben. Indien ze hier geen gehoor aan zouden geven, dan riskeren ze verschillende boetes of een mogelijk verbod.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20