Gaat Moskou Facebook verbieden? Rusland kondigt maatregelen aan tegen technologiebedrijven

Recent kondigde Moskou maatregelen aan tegen verschillende buitenlandse technologiebedrijven. De bedrijven, waaronder Meta en Alphabet – het moederbedrijf van Google, kregen van Rusland te horen dat ze een officiële vertegenwoordiging in de vorm van een lokaal hoofdkantoor in het land moeten hebben. Indien ze hier geen gehoor aan geven, riskeren ze een verbod op het publiceren van reclames, of erger.

Vandaag stuurde Moskou een waarschuwing uit naar verschillende buitenlandse technologiebedrijven. Voor maart dit jaar moeten bedrijven een officiële vertegenwoordiging hebben in het land. Dit doet Rusland om de controle over het internet verder te vergroten.

Verplicht een kantoor in Rusland

De Russische wetgeving stelt dat sinds 21 juli 2021 buitenlandse bedrijven, met meer dan 500.000 dagelijkse Russische gebruikers, verplicht zijn om een kantoor te openen in het land. Roskomnadzor – de overheidsdienst die toezicht houdt op communicatie, informatie en massamedia –  publiceerde vorig jaar een lijst met 13 bedrijven die nog geen wettelijke vertegenwoordiging hadden in Rusland en mogelijk verboden zouden kunnen worden. 

Buitenlandse bedrijven moeten daarnaast nog voldoen aan twee andere voorwaarden: het registeren van een account bij Roskomnadzor en gebruikers een manier geven om rechtstreeks met het bedrijf te communiceren. Vooralsnog voldoen momenteel alleen Apple en Spotify hieraan. 

Moskou denkt op deze manier meer controle te krijgen over de bedrijven in Rusland, om zo hun informatiestroom te controleren en te beïnvloeden. Vorig jaar kregen Twitter en Meta verschillende boetes opgelegd, omdat ze weigerden om de gegevens van Russische gebruikers op servers in het land op te slaan.

Subbotin staat klaar om in te grijpen

Vadim Subbotin, hoofd van Roskomnadzor, vertelde vandaag aan de Doema dat zijn bureau klaar staat om te reageren met economische en technologische maatregelen, zoals het verbod op reclame, beperkingen op geldoverdrachten of een totaalverbod op de dienst. Daarnaast vertelde hij dat de eerste maatregelen tegen ‘ontduikers’ in februari zullen worden genomen. Daarmee doelde hij op Alphabet, Meta, Twitter, TikTok en Telegram.

De wetgeving maakt deel uit van een breder controlesysteem van de overheid. Vorig jaar slaagde het land erin om zichzelf los te koppelen van het wereldwijde netwerk. Het ging hierbij om een reeks korte tests, maar het toonde aan dat de mogelijkheid er in geval van nood was.

Het loskoppelen moet Rusland beschermen tegen buitenlandse aanvallen of infiltraties. Activisten zagen hier echter een nieuwe poging in van de overheid om de greep op het internet te versterken. Buitenlandse activisten konden letterlijk buitengesloten worden uit Rusland.

Eerder beboette Moskou Alphabet al voor het ‘weigeren om illegale inhoud te verwijderen’. Meta, Twitter en Google hebben nog niet gereageerd op het bericht.

(lb)

Meer