Oekraïne heeft de Turkse ambassadeur op het matje geroepen nadat het beweert dat Turkije het Russische graanschip Zhibek Zholy toestemming gaf om de haven van Karasu te verlaten. Dat werd op dinsdag nog tegengehouden door de Turkse douane, nadat Oekraïne daarom had gevraagd.
Het schip zou zo’n 7.000 ton gestolen graan uit het bezette Berdyansk, een havenstad in het zuidoosten van Oekraïne, trachten te verschepen. Nadat Oekraïne aan Turkije had gevraagd om het tegen te houden, zou een onderzoek moeten uitwijzen wat er met de lading van de Zhibek Zholy zou gebeuren.
Oekraïne hoopte dat het graan in beslag zou worden genomen, maar intussen hebben de Turkse autoriteiten het schip dan toch laten vertrekken. Volgens Vesselfinder, een website die scheepsroutes publiceert, is de Zhibek Zholy intussen onderweg naar de Russische havenstad Kavkaz, ook wel bekend als de ‘haven van de Kaukasus’. Die stad bevindt zich op een steenworp van de in 2014 door Rusland geannexeerde Krim.
Lavrov ontkent Russische verantwoordelijkheid
De Oekraïense woordvoerder van Buitenlandse Zaken Oleg Nikolenko zegt dat er genoeg “crimineel bewijsmateriaal” was om het schip tegen te houden. “De Turkse ambassadeur in Kiev zal worden uitgenodigd om deze onaanvaardbare situatie op te klaren,” zei Nikolenko aan The Guardian.
De Russen daarentegen ontkennen nog altijd stellig dat zij iets te maken hebben met de Zhibek Zholy, ondanks het overweldigende bewijs van het tegendeel. Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, bevestigde wel dat het schip onder Russische vlag vaart, maar zegt tegelijkertijd dat hij denkt dat het aan Kazachstan toebehoort. Bovendien beweert Poetins onderknuppel dat het graan vervoerd werd op basis van een contract tussen Estland en Turkije.
Russische desinformatie verhult massale graanroof
Ondanks de verhaaltjes die Poetin en zijn handlangers verspreiden, zegt Oekraïne dat Rusland al honderdduizenden tonnen graan zou hebben gestolen. Dat zou op illegale wijze worden verkocht aan Turkse handelaren, maar een deel zou ook naar Russisch bondgenoot Syrië verscheept worden.
Sinds de invasie in februari begon, ligt er bovendien zo’n 20 miljoen ton graan opgeslagen in de Oekraïense silo’s. Het land was voor de oorlog verantwoordelijk voor zowat vijftien procent van de wereldwijde graanproductie, waardoor graanprijzen nu overal in de wereld flink zijn gestegen.
(jvdh)