Het hele Westen was er als de kippen bij om de Russische troepenopbouw en uiteindelijk invasie begin vorig jaar te veroordelen. Het belegerde land wordt sindsdien regelmatig voorzien van nieuwe wapens. Ook vanuit andere delen van de wereld kwam de stroom aan wapenleveringen op gang. Vanuit Pakistan bijvoorbeeld.
In het nieuws: Oekraïne mag binnenkort maar liefst 159 containers met munitie in ontvangst nemen. De afzender: Pakistan. Zo schrijft de Indiase zakenkrant The Economic Times.
- Pakistan zou meer bepaald 155mm-munitie opsturen voor de Oekraïense houwitsers. De containers worden door het schip BBC Vesuvius vanuit de Pakistaanse havenstad verscheept naar het Poolse Gdansk. Het kan dus nog enige tijd duren voor de munitie het slagveld bereikt.
- De munitie is echter broodnodig: de Oekraïense vooroorlogse voorraad, die vooral uit Sovjet-munitie bestond, werd er al volledig doorgeschoten. Het Westen vulde dit gat echter al snel in, door eigen houwitsers en bijhorende artilleriegranaten te leveren.
- Toch blijft Oekraïne zoeken naar extra: met 2.300 afgevuurde schoten per dag wordt de munitie er aan een hoog tempo doorgejast. De 159 containers van Pakistan zijn dan ook meer dan welkom; verwacht wordt dat de munitie in de tweede helft van januari moet geleverd worden. In ruil zou Pakistan de hulp van Oekraïne inroepen bij het upgraden van hun Mi-17’s, helikopters van Sovjet-makelij.
De geschiedenis: Een nauw bondgenootschap tussen Pakistan en Oekraïne ligt niet meteen in de lijn der verwachtingen. Toch bestaat die al decennialang.
- Tussen 1991 en 2020 was Oekraïne een van de voornaamste wapenleveranciers van Pakistan. In augustus 1996 zette Pakistan zijn handtekening onder een contract van 650 miljoen dollar dat de levering van 320 T-80UD-tanks voorzag. De T-80 werd ontworpen door de voormalige Sovjet-Unie, maar het Oekraïense staatsbedrijf Morozov Design Bureau ontwikkelde een eigen versie. Volgens The Kyiv Post zou die deal alleen de Oekraïense tankfabrikant Malyshev Factory, een onderdeel van staatsagentschap UkrOboronProm, hebben gered van het faillissement.
- In dertig jaar tijd werd voor maar liefst 1,6 miljard dollar aan wapendeals gesloten, zo becijferde het Zweedse instituut SIPRI. Hiermee werd Oekraïne, na Rusland, China, India en Thailand, een van de belangrijkste handelspartners van Pakistan.
- Naast de T-80UD’s is ook de levering van vier Iljoesjin Il-78-tankvliegtuigen een belangrijk onderdeel van de relatie tussen beide landen. Deze vliegtuigen werden in 2008 gekocht, en in 2012 geleverd. Toen één van de vliegtuigen in 2020 moest geüpgraded worden, werd Oekraïne opnieuw ingeschakeld. Het vliegtuig werd in de fabriek van Mykolaiv, ook een onderdeel van UkrOboronProm, hersteld en op 4 februari 2022 opnieuw naar Pakistan gevlogen.
- Ook in 2021 kwamen de Pakistanen opnieuw aan de Oekraïense deur kwamen aankloppen. Dit keer moesten de T-80UD’s worden hersteld. Een deal ter waarde van 85,6 miljoen dollar werd getekend. Ook deze keer zorgde het contract dat Malyshev Factory gered werd van de ondergang.
En recenter: Ook het afgelopen jaar droeg Pakistan al zijn steentje bij aan de verdediging van Oekraïne, op verschillende vlakken.
- De levering van de containers met munitie is het (voorlopig) laatste wapenfeit van de Pakistanen. Het is echter niet de eerste keer dat ze munitie leveren aan het belegerde land.
- In augustus raakte bekend dat de Britten een luchtbrug hadden opgezet om de munitie uit Pakistan weg te halen. Een C-17 Globemaster-transportvliegtuig vloog bijna dagelijks op en neer van de Pakistaanse luchtmachtbasis van Nur Khan. De bestemming was ofwel de Britse basis in Akrotiri, in Cyprus, of de internationale luchthaven van Cluj Napoca in Roemenië.
- Aan boord bevonden zich kisten vol munitie. Op 15 dagen tijd werden 12 vluchten uitgevoerd. na 22 augustus stopte de vluchten, en verder communicatie kwam ook niet. Voordien had het Verenigd Koninkrijk wel aangekondigd dat het Oekraïne zou voorzien van 50.000 artilleriegranaten uit de Sovjet-periode. In beelden die in Oekraïne werden genomen, zijn wel Pakistaanse granaten te zien. Dat deelde onder meer het Twitteraccount Ukraine Weapons Tracker.