Alle ogen op Ramstein: Oekraïne kreeg de afgelopen week massaal veel wapens, en dan moet de belangrijkste dag nog komen

De afgelopen week leverden heel wat westerse partners een hoop extra wapens aan Oekraïne, waarmee het zich beter kan wapenen tegen de Russen. Vandaag vergaderen de ministers van Defensie van de landen die Oekraïne genegen zijn, en worden nog veel meer leveringen verwacht.

Waarom is dit belangrijk?

Oekraïne verwacht dat Rusland snel een nieuw offensief lanceert. Om dit te kunnen stoppen, en op termijn te kunnen terugslaan en gebied heroveren, heeft het dringend meer en zwaarder materiaal nodig. Houwitsers en raketsystemen zijn cruciaal om de Russische troepen op afstand te treffen, terwijl tanks en pantservoertuigen van pas komen om op kortere afstand te kunnen terugvechten.

In het nieuws: Januari was al een maand vol wapenleveringen. En die komen vanuit het hele Westen.

  • Verschillende Europese landen beloofden Oekraïne al extra steun. Denemarken besliste om alle 19 CAESAR-houwitsers die het bestelde bij de Franse fabrikant Nexter, meteen na levering te doneren. Ook Estland levert houwitsers: alle 24 FH-70’s en enkele D-30-kanonnen worden naar het land in nood gestuurd. Ter vervanging bestelde de Baltische staat achttien K9 Thunder-houwitsers van Zuid-Koreaanse makelij.
  • Het Verenigd Koninkrijk beloofde eerder al veertien Challenger 2-tanks. Nu komt daar nog de levering van enkele Bulldog-troepenverplaatsers, 30 AS-90-pantserhouwitsers en 600 Brimstone-raketten bij. Die zijn prima geschikt om grote aantallen gepantserde voertuigen aan te vallen, maar ook voor beschietingen met hoge precisie.
  • In totaal beloven maar liefst elf NAVO-lidstaten een nieuw militair steunpakket te gaan leveren. België hoort daar ook bij: in de Kamer gaf minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) aan extra antitank- en luchtafweergeschut te willen leveren. Vermoedelijk gaat het hier om M72 LAW-raketlanceerders en Mistral-luchtafweer.

Doorbraak rond Leopold-tanks?

En nu? Vandaag vergaderen 42 ministers van Defensie, samen met de secretaris-generaal van de NAVO, op de luchtmachtbasis in het Duitse Ramstein.

  • Het is de achtste keer dat de zogenaamde Ukraine Defense Contact Group vergadert op de luchtmachtbasis. Doorgaans worden op deze meetings beslist om zwaardere wapens te sturen.
  • Dit keer zijn het de tanks die in de schijnwerpers zullen staan. Het Verenigd Koninkrijk levert dus al 14 Challenger 2’s, maar ook Polen wil eenzelfde aantal Leopard 2-tanks leveren. Zij stoten echter op verzet van Duitsland, dat als land van oorsprong mee beslist of de voertuigen mogen geëxporteerd worden. Pools premier Mateusz Morawiecki gaf al mee de tanks gewoon te leveren, of Duitsland dat nu goedkeurt of niet.
  • De druk op Duitsland groeit echter langs alle kanten, ook onder meer vanuit Parijs. Duits bondskanselier Olaf Scholz wil echter van geen wijken weten, en zou pas Leopards willen sturen als de Amerikanen ook over de brug komen met tanks, meer bepaald de M1 Abrams. De kans is reëel dat de Ramstein-meeting hiervoor een doorbraak zal zorgen.
  • Tegelijk staan nog een hoop andere leveringen op de agenda. Zo wil Oekraïne graag de Amerikaanse GLSDB-bommen, eigenlijk een systeem dat bestaande GBU-39-bommen vervoert. Dit systeem kan echter veel verder vliegen dan de raketten en bommen waarover Oekraïne nu beschikt: bijna het volledige door Rusland bezette gebied, inclusief de Krim, kan zo worden geraakt met een raketaanval.
  • De levering van de GLSDB’s kan een compromis zijn vanuit de VS. Dat weigert namelijk tot nu toe ATACMS-raketten te leveren voor de HIMARS-systemen. Aangezien de raketten tot 300 kilometer ver kunnen vliegen, bestaat de kans dat Oekraïne hiermee ook Russische steden zou aanvallen. Dit wordt gezien als een escalatie van de strijd, dus allerminst wenselijk voor het Westen.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.