Oekraïne lanceert groot tegenoffensief in het zuiden

Maandagavond lanceerde Oekraïne een grootschalig tegenoffensief, met als doel in eerste instantie de rechteroever van de Dnjepr te heroveren op Rusland. Op verschillende plekken langs het front werd het Russische leger aangevallen en bestookt met artillerievuur.

De stad Kherson is een doorn in het oog voor Oekraïne: het is de enige grote stad op de rechteroever van de Dnjepr, één van de grootste Europese waterwegen die het land in twee snijdt, dat Rusland wist te veroveren sinds de start van de invasie op 24 februari.

Ratten in de val

“Hier moest iets aan gedaan worden”, oordeelde Oekraïne. In juli begon Oekraïne massaal troepen te verzamelen rond het front, aangevuld met zware artilleriestukken en raketsystemen zoals de Amerikaanse HIMARS. Met het langeafstandsgeschut werden Russische munitiedepots, commandoposten en bruggen over de Dnjepr aan gort geschoten. Als gevolg hiervan vluchtte het Russische commando weg over de Dnjepr, en de bevoorrading voor de troepen moesten van uren ver komen.

Door de beschietingen van de Antonivska-brug en de P47, de weg die over de dam van Nova Kakhovka loopt, werd het voor Rusland onmogelijk zwaar materieel te vervoeren over de rivier. Rusland probeerde nog ferry’s en pontonbruggen aan te leggen om toch iets van een oversteek te organiseren, maar die hebben niet de capaciteit om de 25.000 soldaten in en rond Kherson te bevoorraden, laat staan te evacueren: ze zaten als ratten in de val.

Bevestigde aanvallen

En dan moest het Oekraïense tegenoffensief nog komen: op 29 augustus kondigde Commando Zuid, dat het bevel voert over de legereenheden in Zuid-Oekraïne, die aanval aan. Niet veel later besloot het 109e regiment van de Volksrepubliek Donetsk zijn posities te verlaten en terug te trekken. Dit werd ook bevestigd door Nataliya Gumenjoek, de perschef van Commando Zuid. De Russische parachutisten die hen versterken, gooiden de wapens neer en vluchtten.

Op verschillende plekken aan het front kon Oekraïne terrein winnen. In het zuiden werd Pradyne, een stadje dat al wekenlang een strijdtoneel was, veroverd op de Russen. Meer noordwaarts, in het gebied rond Davydiv Brid (ten noordoosten van Kherson) werden enkele dorpjes al bevrijd. Andrew Perpetua, een Twitteraar die de oorlog van nabij monitort, goot de bevestigde oprukbewegingen in enkele kaartjes.

Een kaartje van de Oekraïense opmars nabij Davydiv Brid (Credit: Twitter Andrew Perpetua)

In eerste instantie zal Oekraïne proberen de rechteroever van de Dnjepr volledig te heroveren. Verder oprukken langs daar is ondertussen nagenoeg onmogelijk: het vernielde zelf de bruggen over de Dnjepr. De kans bestaat wel dat, als Kherson kan heroverd worden, Oekraïne daarna meer troepen verplaatst naar het front in de Donbas en de regio rond Zaporizja. Daar maakt Rusland geen terreinwinst, wat suggereert dat beide kampen momenteel ongeveer een gelijke kracht kennen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20