Oekraïne krijgt (voorlopig) geen Belgische F-16’s

Oekraïne krijgt (voorlopig) geen Belgische F-16’s
Een Belgische F-16 stijgt op vanop Kleine Brogel – Getty Images

Nederland en Denemarken zullen F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne. België, dat zijn eigen vloot mondjesmaat uitfaseert, beperkt zich tot een bijdrage aan de opleiding voor Oekraïners. Een levering van Belgische jets zit er niet in, het hoofd van Defensie’s materiaaldienst sluit de deur. Al blijft die op een zeer klein kiertje staan.

Waarom is dit belangrijk?

De Oekraïense luchtmacht beschikt over te weinig capabele vliegtuigen om de eigen troepen aan het front vanuit de lucht te beschermen, laat staan te assisteren een doorbraak te forceren. Daarom lobbyde het land het afgelopen jaar voor de levering van F-16's, het werkpaard van veel westerse luchtmachten. Er werd al een F-16-coalitie op poten gezet, waarbinnen verschillende landen samenwerken om de Oekraïners op te leiden. Denemarken en Nederland beloofden ook al uitgefaseerde jets te gaan leveren, 61 in totaal voor zowel trainingsdoeleinden als inzet in Oekraïne.

In het nieuws: Geen Belgische F-16’s voor Oekraïne, zo bevestigt nu ook Defensie’s materiaalman in De Standaard.

  • België zal, in tegenstelling tot Nederland en Denemarken, geen F-16’s leveren aan Oekraïne. Dat verklaarde luitenant-generaal Frédéric Goetynck, als hoofd van het Directoraat-Generaal Material Resources (DGMR) de chef van al het Belgisch defensiemateriaal, in een interview met De Standaard. Volgens hem zijn onze vliegtuigen niet geschikt voor levering.
  • De Belgische F-16’s behoren tot de oudste generatie, en de eerste exemplaren bereiken nog dit jaar hun levensduur van 8.000 vlieguren. “Die toestellen hebben dan zoveel uren gemaakt dat hun structuur gewoon opgebruikt is. Zelfs als je weet dat de kans oneindig klein is dat het vliegtuig zal neerstorten in de komende honderd vluchturen, dan nog kun je dat gewoon niet maken”, zo vertelt hij. 

“Politieke beslissing, niet de mijne”

Het kiertje: In hetzelfde interview geeft Goetynck wel mee dat het eigenlijk om een puur politieke beslissing gaat.

  • “Als je een vliegtuig dat niet meer veilig is, waarvan je weet dat er scheurtjes in de carrosserie zitten, naar Oekraïne stuurt, breng je mogelijk het leven van een piloot in gevaar. Die politieke stap zal niemand willen zetten”, zo zegt Goetynck, waarmee hij de bal dus in het politieke kamp legt. Een levering is dus wel mogelijk als Oekraïne akkoord gaat met die risico’s, maar “dat zal dan een politieke beslissing zijn, niet de mijne”. Defensie wil dus vooral dat niet verantwoordelijk gehouden worden als een Oekraïense piloot neerstort in een Belgische F-16.
  • De deur voor het leveren van Belgische jets staat dus nog op een klein kiertje. Open Vld-Kamerlid en defensie-expert Jasper Pillen wil die deur alvast open wrikken, met de F-35 (de opvolger van de F-16 in Belgische dienst) als breekijzer. Volgens hem moet de levering van F-35’s worden versneld, zodat er snel meer F-16’s (met nog enkele uren levensduur) vrijkomen. Op dit moment heeft de luchtcomponent alle vliegtuigen nodig om het luchtruim van de Benelux en de Baltische landen te helpen bewaken.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.