Oekraïne en Rusland wisselen krijgsgevangenen uit: Azovstalhelden geruild voor Poetinvriend Medvetsjoek

Oekraïne en Rusland wisselen krijgsgevangenen uit: Azovstalhelden geruild voor Poetinvriend Medvetsjoek
Denys Prokopenko, de bevrijde commandant van het Azovbataljon (Ukrainian Interior Ministry/Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

Rusland en Oekraïne ruilen krijgsgevangenen uit: 215 soldaten en vrijwilligers worden door Rusland vrijgelaten. In ruil krijgt het zelf 55 man terug, waaronder de Oekraïense oligarch Viktor Medvetsjoek, die Zelensky moest vervangen als president na een succesvolle staatsgreep. De ruildeal kwam er na bemiddeling van Turks president Recep Tayyip Erdogan.

Oekraïne krijgt 215 soldaten terug, voornamelijk verdedigers van de Azovstalfabriek in Marioepol. Onder hen bevindt zich ook Denys Prokopenko, de commandant van het befaamde Azovbataljon, de paramilitaire organisatie die de verdediging van de stad voor zijn rekening nam.

Met merendeel van de geruilde soldaten worden nu naar Oekraïne gebracht. Vijf gevangenen, waaronder Prokopenko, worden naar Turkije gebracht, waar ze worden verzorgd en kunnen verblijven tot het einde van de oorlog. Het gaat om commandanten van eenheden van het Azovbataljon, waaronder Prokopenko’s vicecommandant Svyatoslav Palamar en de bevelhebber over de marine, Serhiy Volynsky.

Na hun vrijlating konden de commandanten al spreken met hun president, Volodymyr Zelensky, via videocall. Prokopenko bedankt de president voor hun vrijlating, Zelensky kaatste de bedankingen terug, en verspreide via sociale media een filmpje waarin hij hen “helden van Oekraïne” noemt en bedankt voor hun strijd.

Buitenlandse strijders

Samen met de vijf commandanten werden ook een tiental buitenlandse strijders vrijgelaten, waaronder de Brit Aiden Aislin. Dat werd ook bevestigd door Robert Jenrick, een Brits parlementslid die de kieskring waarin Aislin woont, vertegenwoordigt. Jenrick bedankt de Britse premier Liz Truss, de minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly en de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman, die blijkbaar ook meehielp de deal te onderhandelen. Naast Aislin werden ook onder meer Amerikaanse en een Marokkaanse strijders vrijgelaten, die naar Oekraïne trokken om te helpen het land te verdedigen.

In ruil kreeg Rusland een vijftigtal soldaten terug, die eerstdaags naar de grens over worden gebracht. Voor Rusland was de vrijlating van Viktor Medvetsjoek echter belangrijker: het ruilde Poetins persoonlijke vriend voor maar liefst 200 Oekraïense soldaten, waaronder 105 soldaten van het Azovbataljon.

Poetinvriend en dooppeter

Medvetsjoek is een Oekraïense oligarch en politicus die goed ligt in het Kremlin. Hij mag zich een persoonlijke vriend van Poetin noemen, en is zelfs de peter van diens jongste dochter. Ook zou hij Oekraïens president worden, als Rusland erin zou slagen het regime omver te werpen en een poppenstaat te maken van het land.

Medvetsjoek werd op 13 april opgepakt door de Oekraïense geheime dienst, de SBU. Enkele dagen nadien verscheen op de Russische staatszender VGRTK beelden van twee Britse krijgsgevangenen, Aiden Aislin en Shaun Pinner (Aislin werd met zekerheid vrijgelaten, over Pinner is nog geen duidelijkheid), die aangaven geruild te willen worden voor Medvetsjoek. Dat gebeurt nu, vijf maanden later, alsnog.

Moraalboost of moraalkraker?

De gevangenenruil zal ongetwijfeld wat doen met de moraal van zowel het Oekraïense als het Russische leger. In Oekraïne worden de verdedigers van Azovstal gezien als absolute helden, die ten allen koste moesten vrijkomen. De soldaten krijgen hoe dan ook een serieuze moraalboost met hun vrijlating. In Russische rangen zal de ruil misschien wel het tegenovergestelde teweegbrengen: de soldaten aan het front zien hoe “nazi’s”, zoals dictator Poetin ze noemt, die tot op de laatste man moeten gedood worden, nu geruild worden voor een van Poetins persoonlijke vriendjes.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.