Oekraïne en Fed deze week in de schijnwerpers

Deze beursweek zal opnieuw in het teken staan van de oorlog in Oekraïne, maar ook van het langverwachte rentebesluit van de Federal Reserve. 

De Amerikaanse centrale bank verhoogt woensdag vermoedelijk de rente. De inflatie loopt wereldwijd en zeker in Amerika fors op, waardoor de Fed welhaast moet ingrijpen. Mogelijks wordt het een iets minder straffe renteverhoging door de oorlog in Oekraïne. Economische sancties voor Rusland en hoge energieprijzen zullen immers gaan wegen op de groei. 

Economen dachten eerder dat een renteverhoging van 50 basispunten zeer goed mogelijk was, nu zal dit misschien eerder een beperkte 25 basispunten worden. 

De markten zullen na het rentebesluit ook de dot plot, met renteverwachting van de verschillende bestuurders, en de persconferentie door voorzitter Jerome Powell nauwlettend in de gaten houden. 

Eurozone

De Fed is trouwens niet de enige centrale bank die de komende week met een rentebesluit naar buiten komt. Donderdag zal het de beurt zijn aan de Bank of England en de Turkse centrale bank, de Bank of Japan volgt vrijdag. Diezelfde dag zal er trouwens een inflatiecijfer voor het land naar buiten komen. 

Inflatie, daar draait het voor een groot deel om. Vorige week bleek de Amerikaanse inflatie al naar een record te zijn gestegen van 7,9 procent. De Franse consumentenprijzen staan dinsdag gepland. Voor de hele eurozone staat er donderdag een cijfer geagendeerd. 

Een belangrijke oorzaak van de hoge inflatie, zijn de energieprijzen, onder meer de sterk opgelopen olieprijs. Die prijzen zouden komende week nog eens in beweging kunnen komen door het maandrapport van oliekartel OPEC op dinsdag of dat van het Internationaal Energie Agentschap op woensdag. 

Verder bevat de macro-economische agenda op dinsdag nog industriële productiecijfers van China en de eurozone. De Japanse productie volgt woensdag, de Amerikaande donderdag.

Dinsdag zal Duitsland ook nog de ZEW index voor het economische sentiment publiceren. 

Woensdag krijgen we eveneens een Japanse handelsbalans te verwerken, de export en import van de eurozone volgt vrijdag. Die dag zal de Federal Reserve ook haar leidende indicatoren voor de economie bekendmaken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20