Medeoprichter OceanGate wil na duikbootdrama expeditie naar zinkgaten ondernemen

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat de wereld geschokt werd door de verdwijning van de duikboot Titan van OceanGate. Het bleek uiteindelijk dat de onderzeeër implodeerde, wat leidde tot de dood van de vijf inzittenden. Ondanks deze tragedie heeft een van de oprichters van OceanGate al nieuwe plannen voor duikexpedities naar grote dieptes: zinkgaten deze keer.

Wie denkt dat de overlevende oprichter van OceanGate zijn lesje geleerd heeft na de ramp van vorig jaar, komt bedrogen uit. Guillermo Söhnlein, die samen met Stockton Rush in 2009 OceanGate oprichtte, heeft nieuwe plannen voor een expeditie met een kleine duikboot. Zijn zakenpartner Rush was een van de slachtoffers van de mislukte duik naar het wrak van de Titanic. Nu richt Söhnlein zich op een nieuwe missie.

Sinkhole

Met zijn nieuwe bedrijf, Blue Marble Exploration, wil Söhnlein naar Dean’s Blue Hole in de Bahama’s duiken. Dit is een van de diepste zinkgaten ter wereld, met een diepte van 202 meter. Het gat werd meer dan 15.000 jaar geleden gevormd. De diepte en moeilijkheidsgraad van Dean’s Blue Hole maken het vrijwel ontoegankelijk, zelfs voor de meest ervaren duikers.

Toch is Söhnlein vastbesloten om met een kleine bemande duikboot naar de bodem van het zinkgat te duiken. De muren van het gat kunnen mogelijk leiden naar grotkamers in de Atlantische Oceaan. Dat zorgt voor onverwachte stromingen en thermische lagen die de duik bemoeilijken. Bovendien zal het bij de bodem volledig donker zijn en de waterdruk twintig keer hoger dan aan het oppervlak.

Het was deze enorme druk die de Titan fataal werd tijdens zijn duik naar de Titanic, waarbij een diepte van bijna 4 kilometer werd geprobeerd. Hoewel de nieuwe onderzeeër niet zo diep zal gaan, blijft het een risicovolle onderneming.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.