Nutella in gevaar?

Nutella dreigt een zeldzaam en duur product te worden. Dat heeft allemaal te maken met de mislukte oogst van hazelnoten in Turkije, waardoor de prijs van de grondstof voor de nutella-pasta is geëxplodeerd.

Turkije is verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van de wereldwijde hazelnoten-productie, maar werd tijdens de maand april met een uitzonderlijk strenge vorstperiode getroffen, waardoor een belangrijk gedeelte van de plantages werd vernietigd.

Verwacht wordt dat dit jaar in totaal slechts 540.000 ton hazelnoten zal kunnen worden geoogst. Onder normale omstandigheden kan gerekend worden op een productie van 800.000 ton.

Hazelnoten zijn door de problemen met de Turkse oogst al 60 procent duurder geworden ten opzichte van begin dit jaar. In februari diende voor een ton hazelnoten een prijs van 6.500 dollar te worden betaald, maar dat niveau is inmiddels opgedreven tot 10.500 dollar. Daarmee is de marktprijs bovendien gestegen tot het hoogste peil in tien jaar tijd.

Die prijsstijging dreigt de winstmarges van het bedrijf Ferrero, producent van het merk Nutella, onder grote druk te zetten. Ferrero neemt ongeveer één kwart van de wereldwijde productie van hazelnoten af en werd eerder ook al getroffen door de hogere cacaoprijzen.

Nutella werd vijftig jaar geleden op de markt gebracht door de Italiaanse banketbakker Pietro Ferrero. De hazelnootpasta vertegenwoordigt inmiddels ongeveer één vijfde van de totale omzet van het concern Ferrero. Het is voor Nutella echter quasi onmogelijk om een alternatief te vinden voor zijn grondstoffen.

Om zijn bevoorrading te garanderen heeft Ferrero dan ook eerder deze zomer het bedrijf Oltan, de grootste producent van hazelnoten in Turkije, overgenomen. Oltan is eigenaar van vijf grote hazelnootplantages. Door de overname vreest een aantal andere afnemers echter op hun beurt geen toegang meer tot hun grondstoffen te zullen krijgen.

Jaarlijks verkoopt Nutella 365 miljoen kilogram hazelnootpasta. Een bokaal Nutella van 400 gram omvat volgens het bedrijf 52 hazelnoten. (mah)

Meer