De vrees voor een nieuwe nucleaire wapenwedloop zoals tijdens de Koude Oorlog neemt toe nu blijkt dat China Russisch uranium importeert.
Voert China een nieuwe nucleaire wapenwedloop aan?

Waarom is dit belangrijk?
Nucleaire wapens zijn zodanig gevaarlijk dat ze in staat zijn om onze planeet te vernietigen. Tijdens de Koude Oorlog bleven de twee sterkste staten deze wapens ontwikkelen en heerste er een wapenwedloop. Gezien het gevaar daarvan, besloten kernmachten verdragen met elkaar af te sluiten om nucleaire arsenalen te beperken en minderen. Rusland stapte vorige week uit het enige resterende nucleaire verdrag: New START. Niets houdt nu nog een nieuwe nucleaire wapenwedloop tegen.In het nieuws: China bouwt momenteel de nucleaire CFR-600 reactor op het Changbiao-eiland.
- Dat eiland ligt zo’n 220 kilometer ten noorden van Taiwan in de Oost-Chinese Zee en is een van de meest dicht opgevolgde nucleaire installaties in de wereld. Dat schrijft de financiële website Bloomberg.
- Amerika vermoedt dat de reactor plutonium zal produceren dat geschikt is voor atoomwapens. Daarmee zou Beijing zijn nucleair arsenaal, vandaag geschat op ruim 350 kernraketten, in de komende twaalf jaar kunnen verviervoudigen.
- Daarmee zou China’s atoomarsenaal op even voet staan als die van de Verenigde Staten en Rusland. Vorige december leverden Russische ingenieurs nog een enorme lading nucleaire brandstof aan het eiland.
- Het is natuurlijk nog mogelijk dat dit gewoon een infrastructuurproject blijft. Eigenaardig genoeg hield China recent op met het rapporteren van zijn plutoniumvoorraden.
- De huidige Amerikaanse vrees is nu dus dat China profiteert van Russische steun om zijn kernwapenvoorraad uit te breiden. Vooral gezien de huidige geopolitieke spanningen zou dat de aanhoudende zorgen over een nieuwe nucleaire wapenwedloop doen toenemen. Als gevolg hiervan kan Washington dan beslissen om opnieuw kernwapens te maken, waarna het hek van de dam is.
Opnieuw proliferatie?
Zoom in: Op 21 februari kondigde Russische president Vladimir Poetin aan dat hij uit het laatste resterende nucleaire New START-verdrag stapte.
- Dat akkoord behelsde een overeenkomst waarbij zowel Rusland als de VS elkaars wapenopslagplaatsen inspecteerden en ze hun arsenaal limiteerden. Nu staat daar dus geen rem meer op en ligt de weg vrij om opnieuw kernwapens bij te bouwen.
- In 2020 stelde de VS al dat er trilaterale onderhandelingen moesten plaatsvinden met Rusland en China voor een nieuw nucleair verdrag. China weigerde destijds al om deel te nemen omdat het zichzelf nog niet als een evenwaardige kernmacht beschouwde.
(nd)