Noren betalen 613 miljoen voor winkel op Champs-Élysées

Het Noorse staatsfonds Norges Bank Investment Management betaalt 613 miljoen euro voor de aankoop van een gebouw op de Franse Champs-Élysées. Omgerekend wordt 80.000 euro per vierkante meter betaald. Het gaat om een absoluut record. De bank heeft al een akkoord met de Amerikaanse sportschoenenproducent Nike on het gebouw te verhuren.

79, Champs-Élysées was tot nog toe eigendom van de Franse verzekeraar Groupama. Die krijgt nu dus 613 miljoen euro betaald voor het eigendom. Nike huurt het gebouw dan van het Noorse staatsfonds om er zijn Europees en Frans management te huisvesten. Er wordt naast een Nike-winkel van 4.300 m2 ook een ‘House of Innovation’ geopend. 

De transactie tekent een nieuw record voor de Franse luxewinkelstraat. Dat record stond op naam van Avenue des Champs-Élysées 114, waar nu een Apple-winkel is.

Volgens Groupama verantwoordt de strategische ligging van de winkel en zijn zeer zichtbare ligging de waardering. Het pand ligt dan ook op een van de drukst bezochte straten van Europa. De Champs-Élysées ontvangt jaarlijks 100 miljoen bezoekers.

Daarmee is de Parijse winkelstraat niet eens de duurste ter wereld. Dat is de Causeway Bay in Hongkong. Op twee volgt de bekende Fifth Avenue in New York. Daarna de New Bond Street in Londen, de Champs Élysées en de Via Monte Napoleone in Milaan.  

Op al deze trekpleisters worden huurprijzen gerekend die tot 10 keer hoger liggen dan wat in ons land gangbaar is. Zo moet voor een winkel langs de Causeway Bay in Hongkong 26.000 euro per vierkante meter worden opgehoest. Op de Antwerpse Meir of de Brusselse Louizalaan volstaat 2.000 euro per jaar.

Grote winkelketens als Nike sluiten steeds meer vestigingen in kleinere steden om hun activiteiten te concentreren op minder, maar wel meer prestigieuze plekken. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20