Noorwegen opnieuw ‘s werelds beste land om te leven

Noorwegen blijft ook dit jaar wereldwijd het beste land om in te leven. Dat blijkt uit het Human Development Report van de Verenigde Naties. In totaal liet Noorwegen een score van 94,4 procent optekenen. Daarmee voerde het Scandinavische land voor de twaalfde keer de ranglijst aan.

Op de tweede plaats eindigt Australië (93,5 procent), gevolgd door Zwitserland (93 procent), Denemarken (92,2 procent) en Nederland, Duitsland en Ierland (91,6 procent). De top tien bestaat verder uit de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland en Singapore. België valt net buiten de top twintig.

Noorwegen liet onder meer de beste score optekenen op het gebied van levensverwachting, onderwijs en levensstandaard. Het succes van het Scandinavische land wordt gedragen door een aantal factoren, zoals de olierijkdom, een sterk gezondheidssysteem en een sterke overheid. Bovendien trekt de natuur van het land talrijke toeristen aan.

De Noorse bevolking heeft een gemiddelde levensverwachting van 81,6 jaar. Het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking bedraagt 64.922 euro.

Helemaal onderaan de rangschikking staan Niger, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Eritrea, Tsjaad en Burundi. De meeste landen zijn er het voorbije jaar in gelukt hun positie ongeveer te behouden, maar er zijn toch enkele uitzonderingen, zoals Syrië en Libië die respectievelijk vijftien en zevenentwintig plaatsen verloren.

Er wordt wel aangevoerd dat de voorbije kwarteeuw wereldwijd al twee miljard mensen de armoede zijn kunnen ontsnappen. Nog 830 miljoen werkende mensen verdienen echter nog altijd minder dan 2 dollar per dag. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20