Key takeaways
- Beperkingen op het vissen op wilde zalm zijn noodzakelijk geworden door de afname van hun populatie.
- Het aantal zalmen dat de rivieren optrekt om te paaien is het laagst sinds jaren.
- Het kweken van zalm in kooien onder water in fjorden draagt bij aan de afname van de wilde zalmpopulatie.
Het Noorse Directoraat voor Milieu heeft nieuwe beperkingen aangekondigd voor het vissen op wilde zalm vanwege een aanzienlijke afname van de populatie in de afgelopen jaren.
Ellen Hambro, directeur van het Noorse Directoraat voor Milieu, zei dat een voorzorgsstrategie nodig was om de alarmerende situatie het hoofd te bieden. Het aantal zalmen dat terugkeert naar de rivieren om te paaien is al enkele jaren niet zo laag geweest. In juni werden er al beperkingen ingesteld, waardoor 33 rivieren en de zuidkust van het land gesloten werden voor de wilde zalmvisserij.
De levenscyclus van wilde zalm
De levenscyclus van wilde zalm bestaat uit een broed- en groeifase in zoet water, gevolgd door een migratie naar zee waar ze tussen de één en drie jaar doorbrengen voordat ze terugkeren naar hun rivier om zich voort te planten. Het is tijdens deze terugkeerfase dat sportvissers hun passie uitleven. Sinds 2021 is het aantal terugkomsten naar de rivier echter aanzienlijk gedaald.
De oorzaken van de afname
De Wetenschappelijke Raad voor Zalmbeheer, een onafhankelijk orgaan in opdracht van het Directoraat Milieu, geeft de zalmkwekerij in ondergedompelde kooien in de fjorden de schuld. Deze geconcentreerde faciliteiten verhogen het risico op parasitaire infecties en ziekten bij jonge wilde zalm in de omgeving.
Bovendien kan ontsnapte gekweekte zalm de genetische opmaak van wilde zalm verstoren door met hen te hybridiseren. Klimaatverandering wordt ook beschouwd als een verergerende factor, die van invloed is op de voedselketen van de zalm en de voortplantingsomstandigheden.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!