Noorwegen, Liechtenstein en IJsland doen wat de EU niet kan; ze houden geld dat voor Hongarije bestemd is gewoon in

Noorwegen heeft vrijdag aangekondigd dat het financiële steun aan Hongarije opschort. Dit omdat het geen overeenstemming heeft bereikt met Boedapest over de identiteit van een onafhankelijke beheerder die verantwoordelijk is voor de verdeling van het geld in Hongarije. Het geld moet bij het maatschappelijke middenveld terechtkomen, maar daar wringt nu net de schoen.

Waarom is dit belangrijk?

De EU bijt zijn tanden al jarenlang stuk op het Hongarije van Viktor Orbán. Noorwegen, Lichtenstein en IJsland niet. De drie leden van de Europese Economische Ruimte hebben de subsidies aan Hongarije opgeschort vanwege de toenemende bezorgdheid over de achteruitgang van de democratie in dat land.

Hoewel Noorwegen geen lid is van de Europese Unie (EU), is het er wel mee verbonden via de Europese Economische Ruimte (EER). Datzelfde geldt voor Liechtenstein en IJsland. Omdat de EER voormelde landen bepaalde voordelen biedt, staan ze Oost-Europese landen die wel lid zijn van de EU financieel bij. Met als doel de ongelijkheid op het continent te overbruggen.

Onenigheid om 11 procent van het geld, maar Noorwegen houdt totaliteit in

Noorwegen, en op veel kleinere schaal IJsland en Lie

Dit is een premium-artikel.
U kan een maand lang gratis onze premium-artikels lezen door u hier te registreren.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium-artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Lees meer...
Markten