De waarde van het Noorse staatsfond, dat gebouwd is op investeringen in olie en aardgas, groeit ondertussen sneller aan dat het bbp van dat land. Daardoor is het best mogelijk dat de Noorse Kroon, de munteenheid van Noorwegen, ooit ‘s werelds eerste globale munt zal worden.
Daarmee bedoelen we niet dat de Noorse Kroon de almachtige dollar van de troon zal stoten als ‘s werelds belangrijkste valuta. Maar de Kroon is wel bezig aan een stevige opmars van aanwezigheid in de globale markten dankzij de inspanningen van het Noorse staatsfonds. De Noorse overheid heeft via het fonds inmiddels 1,5 procent van alle aandelen ter wereld in handen.
Dat staatsfonds werd opgericht in 1996 en is op dit moment zo’n 1,1 biljoen dollar waard. Het bbp van Noorwegen komt neer op zo’n 403,3 miljard dollar. Noorwegen spaart het enorme vermogen op om de pensioenen van haar vergrijsde bevolking ooit royaal te kunnen bekostigen. Met dat nationale spaarvarken belegt Noorwegen in verschillende ondernemingen zoals het aanboren van gas en olie.
Het fonds mag enkel niet investeren in schunnige zaken zoals ondernemingen die de mensenrechten met de voeten treden. Ook handel in wapens en milieuvervuilende activiteiten zijn taboe.
Beleggingen in duurzame energie
Hoe kan de Kroon dan toch de belangrijkste munt worden? Er zijn namelijk niet genoeg Kronen om rond te gaan, de munt is met andere woorden niet liquide genoeg. Maar de potentiële groei van het staatsfonds in de toekomst, met beleggingen in duurzame energie, toekomstige infrastructuur en andere belangrijke ondernemingen van de 21ste eeuw, kunnen dat ooit veranderen.
De Noorse Kroon zal met andere woorden, als de huidige groei van het fonds zich doorzet, zo aanwezig zijn binnen deze ondernemingen, dat ze ondenkbaar zal worden binnen die markten. Met de aanwezigheid van de Noorse valuta zal duurzame energie wellicht vallen of opstaan.
De Kroon zal ook een manier moeten vinden haar eigen waarde te reguleren tegenover andere munten. Als Amerikaanse ondernemingen kelderen en de dollar omlaag trekken, zal de Kroon die geïnvesteerd is in deze bedrijven ook zakken.
Volatiliteit
Maar voor al die scenario’s ooit werkelijkheid worden, moet de huidige verwachte groei van het staatsfonds zich wel blijven ontplooien als voorzien. Niemand weet wat de toekomst in petto heeft voor Noorwegen en de wereldhandel.
Het kan ook zijn dat de Noren het fonds ooit zullen nodig hebben. Vorig jaar haalde Noorwegen al 37 miljard dollar uit het fonds (amper drie procent van de totale gespaarde waarde) om een stimuluspakket uit te delen om de economische schade van Covid-19 tegen te gaan. Maar op dit moment moet Noorwegen nog niet al te veel op het fonds leunen om haar uitgebouwde, en bijzonder effectieve, zorgstaat te bekostigen.